Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1817. április 12-én halt meg Charles Messier

Egy krátert a Holdon és a 7359 Messier jelű aszteroidát róla neveztek el.
CharlesMessier francia csillagász elsősorban az üstökösök kutatásával vált ismertté, és a híres Messier Katalógus ennek a munkának a melléktermékeként jött létre. Ekkortájt nem foglalkozott senki az égbolt távoli ködfoltjaival, elsősorban az üstökösök, bolygók mozgására koncentrált a csillagászat.
 
Messiert is csak az vezette arra, hogy ezeket a mozdulatlan foltokat katalógusba vegye, hogy az üstökösök kereséséhez adjon segítséget. Ezt maga is bevallotta 1801-ben:

"A katalógus összeállítására az a köd késztetett, amelyet 1758. szeptember 12-én fedeztem fel a Taurus déli szarva fölött, miközben annak az évnek az üstökösét kerestem... Ennek a ködnek a formája is, fényessége is annyira hasonlított egy üstökösére, hogy igyekeztem többet is találni, nehogy a csillagászok ugyanezeket a ködöket összetévesszék egy éppen felragyogó üstökössel. A megfelelő refraktorokkal tovább észleltem, üstökösök után kutatva, és ez a szándék vezérelt a katalógus megalkotásában is."

Messier katalógusában azonban nem csak ilyen üstökös kinézetű objektumokat találhatunk, hanem számos látványos csillaghalmazt is. Pl. aligha hihető, hogy az M45, azaz a Fiastyúk néven ismert csodaszép, szabad szemmel is csillagokra bomló halmazt Messier ebből a célból tette volna bele a listába. Talán esztétikai szempontból, talán csak 45-re akarta kikerekíteni az első kiadásban megjelenő objektumok számát? Ezt ma már senki nem tudja kideríteni. De bizonyára őt sem hagyta hidegen ezeknek a sziporkázó halmazoknak a látványa.  

Az 1970-es években többen is felvetették a Messier-maraton nevű esemény megrendezésének ötletét. A cél a katalógus 110 objektuma közül minél többnek a megfigyelése egyetlen éjszaka alatt. Mind a 110 észlelés sikeres végrehajtására évente egyszer, március közepén-végén van lehetőség. Napjainkban minden évben megrendezik a maratont.

Kapcsolódó linkek