Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1614. április 7-én halt meg El Greco

„az első festő, aki nem akarta utánozni a természetet”. (Julius-Meier Graefe)

El Greco 1541-ben született a krétai Iraklion városában, Domenikosz Theotokopoulosz néven. Nem tudjuk, hogy hol ismerte meg a festészet alapjait, talán a krétai ikonfestő szerzetesek tanították. 1560 körül Velencébe ment.  Itáliában Michelangelo és Raffaello halála után a manieristák uralták a művészetet. Raffaello képei nem ragadták meg az ifjú görög képzeletét, annál inkább elismeréssel adózott Michelangelo dinamizmusa, expresszivitása és monumentalitása előtt.

El Greco 1576-ban, a spanyol királyság fénykorában érkezett meg Madridba. A nagy reményekkel érkező „görög” alaposan csalódott: az udvar nem ismerte fel tehetségét, s ezért Toledóba költözött. Ez a város biztosította a művész számára mind az anyagi, mind az alkotói nyugalmat és rövidesen számtalan freskóra és portréra kapott megrendelést.

Igazi közönségsiker volt a „Krisztust megfosztják ruháitól” című festménye, több mint száz azonos témájú képet készített a megrendelők kívánságára.  Országos elismertséget szerezhetett volna, ha élni tud II. Fülöp felkérésével és a királynak tetsző alkotást készít az Escorial oltárára. A „Szent Mór vértanúsága” azonban nem nyerte meg az uralkodó tetszését.

Az ötödik pecsét feltörése Az ötödik pecsét feltörése Az utolsó vacsora Az utolsó vacsora Toledo látképe Toledo látképe

Toledóba visszatérve teljesedik ki a festő egyéni ecsetkezelése. Számtalan szentképet festett, ezek a művek egyre inkább látomásszerűek, misztikus víziókká váltak. A színek egyre erőteljesebbek lettek, alakjai valószínűtlenül megnyúltak, az arcok az emberi érzések mind pontosabb kifejezői lettek. Legkedveltebb témája Assisi Szent Ferenc volt. Pályája zenitjére a századfordulón jutott, anyagi gondjai nem voltak, így minden figyelmét a festészetre fordíthatta. Toledo zárt, fanatikus hívő lakossága elősegítette a művész miszticizmusát, végleg szakított az itáliai hagyományokkal, képszerkesztési sémákkal.A „görög” 1614-ben halt meg hosszú betegeskedés után, holttestét a Santo Domingo el Antiguóban helyezték el. Négy évvel később koporsóját egy másik templomba vitték, amely azóta elpusztult, ezért nem tudjuk, hol lehetnek most csontjai. 

Kapcsolódó linkek