Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1685. március 21-én született Johann Sebastian Bach

A barokk zene és az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb óriása.

A 17. század elejétől számítható muzsikus dinasztia központi alakja Eisenachban született: eleinte apja tanította zenére. 1700-ban egy iskolatársával Lüneburgba került, itt és innen tett hamburgi kirándulásai alkalmával került szoros kapcsolatba az orgonával, amelynek csakhamar virtuóz ismerője lett.

1707-ban Mühlfieldben vállalt orgonista állást, itt vette el feleségül másodunokatestérét, Maria Barbara Bach-ot. A következő évtől udvari orgonista és kamaramuzsikusi minőségben a weimari udvar alkalmazottja, s az itt töltött szűk évtized egyben Bach első jelentős alkotói periódusát jelenti.

1717-ben elhagyja Weimart és a kötheni herceg szolgálatába szegődik: a Köthenben töltött hat év alatt született kamara- és versenyműveinek jelentős része. Első felesége halála után egy évvel újból megnősült, második felesége Anna Magdalena Wilken.

1723-ban, a zenerajongó kötheni herceg halála után Bach újból — és egyben utoljára —állást változtat: megpályázza és elnyeri a lipcsei Tamás-templom kántori címét.Életének utolsó negyed századában Lipcsében él: az iskolához és a templomi szolgálathoz kapcsolódó ezernyi tennivalója mellett rengeteget komponál és még a Collegium musicum rendezvényeinek megszervezésére is marad ideje.

Bach mindennapjait az anyagi gondok és az iskola vezetésével való gyakori konfliktusok egyaránt megnehezítették. Nagy Frigyesnél, a kiváló fuvolajátékos porosz uralkodónál tett látogatása élete utolsó jelentősebb eseménye — a király által feladott témát később a Musikalisches Opferben dolgozta fel. Rohamosan gyengülő látása miatt halála előtt szemműtétet végeztek el rajta, amely nem sikerült, és Bach megvakult.

Halálát követően kompozícióinak nagy része elveszett, a többi — a pedagógiai célú darabok kivételével — jó ideig a feledés homályába merült. Csak a 19.század fedezte fel újra a zenetörténet egyik legnagyobb géniuszának igazi remekműveit.

Kapcsolódó linkek