Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1932. március 18-án született John Updike

"Nem tagadhatjuk le: az élettel nyilvánvalóan együtt jár a halál." Nyúlketrec

John Updike 1932. március 18-án született a pennsylvaniai Readingben. Édesapja középiskolai tanárként dolgozott, édesanyja örömmel forgatta a tollat, ő bátorította fiát az írásra. Első írásai a középiskolai lapban jelenetek meg. Ösztöndíjjal, summa cum laude végzett a Harvard Egyetemen, s közben is folyamatosan jelentek meg humoros novellái. 

1960 és 2000 között alkotott hatalmas családregény folyama, a Nyúl-sorozat (Nyúlcipő - 1960, Nyúlketrec - 1972, Nyúlháj - 1981, Nyúlszív - 1990) nagy ívű fejlődésregény, a főhősé, Harry ("Nyúl") Angstromé éppúgy, mint a hétköznapok Amerikájáé.,A négy köteten felül Updike egy 182 oldalas novellát is szentelt hősének, 2001-ben pedig újabb kötet jelent meg: a Nyúlfark és más történetek címet viselő folytatás a negyedik kötetben sírba küldött Nyúlról, azaz Harry Angstromról szól, akinek emlékét ezúttal törvénytelen leánya támasztja fel.  

Az 1962-es A kentaur egy amerikai kisvárosban játszódik, és főhősének történetével egy huszadik századi Kheirón sorsát mutatja be. Updike 1970-ben indította útra Bech-sorozatát, a Bech könyve című regényével. Az önéletrajzi ihletésű darabokban az író helyzetéről ad képet. 1984-ben jelent meg  a három évvel később George Miller rendezésében, Jack Nicholson főszereplésével vászonra is átültetett Az eastwicki boszorkányok, amelyhez folytatást is írt Updike.
 
Updike félévszázados írói pályafutása során több mint ötven könyve jelent meg, művei rendszeresen felkerültek a bestsellerlistákra. Számos irodalmi műfajban - novellistaként, regényíróként, költőként és esszéistaként is - maradandót alkotott. Szinte minden irodalmi díjat megkapott: Pulitzer-díjjal tüntették ki a Nyúl-sorozat két regényéért és kétszer kapta meg az egyik legrangosabb amerikai irodalmi elismerést, a National Book Awards-ot.
 
Updike egyéni stílusa, rugalmassága és a másfajta irodalmi irányzatokra való nyitottsága a XX. századi modern amerikai irodalom egyik legjelentősebb elbeszélőjévé tette.

Kapcsolódó linkek