Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1808. február 26-án született Honore Daumier

"Több mint gúny s több mint él. Több mint erő s több mint feszültség. " Rabinovszky Márius

Daumier korának egyik legkiválóbb művésze, aki éles megfigyeléssel és az emberi gyengéket kipellengérező módon, egynéhány jellegzetes vonással adta vissza a francia nyárspolgárt. Röviden és élesen karakterizálta alakjait. Mindenüttmeglátta a humoros oldalt és rajzai az emberi jellemzés mesterművei. Társadalmi típusokat jelenít meg, Robert Macaire személyében például a kor gátlástalan "karrieristáját".

Műveiben nemcsak szatirikus tartalom van, sokszor rendkívüli gyengédség is. Festői tehetsége a kifejezés erejében rejlik. Crispin & Scapin c. művét Moliére színháza ihlette. Rengeteg témáját La Fontaine meséiből vette, többször is megihlette Cervantes regényének Don Quijote-Sancho Panza kettőse.

Crispin és Scapin Crispin és Scapin Törvényhozó has Törvényhozó has Don Quijote Don Quijote

Van olyan vélekedés is, hogy realista kifejező erejét kevesen értékelték, festményeit "befejezetlennek" tartották. Minden valószínűség szerint a műfajnak, a karikatúrának szól ez az értékelés. Rajzait kitűnő fametszetekben és litográfiákban sokszorosították.

Ezek közül a következő sorozatok a legnevezetesebbek: Bons bourgeois, Pastorales, Les papas és vagy száz arckép karikatúra a parlament nagyjairól. Többnyire kisméretű olajfestményei megkapó jellemzés mellett hatalmas festői szélességükkel tűnnek ki. Erőteljes körvonalaiból később ihletet meríthetett a magyar Munkácsy Mihály, a francia Toulouse-lautrec, majd az expresszionizmus képviselői.

 
 

Kapcsolódó linkek