Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1997. február 23-án mutatták be Dollyt

A világ első sikeresen klónozott emlőse, egy birka 1996. július 5-én született.

A genetikusok az 1950-es évek óta klónoznak élőlényeket, azóta készítik növények vagy állatok, sejtek vagy mikroorganizmusok másolatait. 1996. július 5-én megszületett és 1997-ben bemutatott Dolly volt az első sikeresen klónozott emlős. A sikeres kísérletet Ian Wilmut és Keith Campbell vezetésével Edinburgh városának közelében, teljes titokban hajtották végre az 1996-os év során.

Az első klónozott emlősállat rendhagyó módon, gyakorlatilag három anya közreműködésével születhetett meg: egyikük petesejtet adott számára, a második egy, Dolly – lemásolt – DNS-ét biztosító sejtjével járult hozzá a sikerhez, és a megtermékenyített sejtet végül egy harmadik állat hordta ki. Dolly így 1996. július 5-én, 146 nap után jöhetett világra. A laboratóriumi körülmények között tartott állat aztán Dolly Parton énekesnő után kapta nevét, és hat évet élt a Roslin Intézetben.

A hat éves korában elpusztult birka a világ első felnőtt sejtből klónozott emlősállata volt. A nevezetes állatot egy felnőtt birka testi sejtének felhasználásával állították elő a skóciai Roslin Intézetben. Ian Wilmut és munkatársai egy testi sejt (a tőgy egyik sejtje) genetikai anyagát egy kiüresített petesejtbe juttatták (nukleáris transzfer, azaz "maganyag-átviteli" technológia), s ebből indult fejlődésnek az embrió. A sikeres embriót 276 csődöt mondott társa előzte meg, ám így is óriási lépést jelentett a biotechnológiában, ugyanakkor olyan etikai kérdéseket is felvetett, melyek máig lázban tartják a tudósokat és a közvéleményt egyaránt.

2003 februárjában Dollyt elaltatták, hogy megszabadítsák azoktól a szenvedésektől, amelyeket egy előrehaladott, birkáknál gyakori tüdőbetegség okozott nála.

Kapcsolódó linkek