Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1400. február 14-én halt meg II. Richárd király

A trónjától megfosztott és börtönbe zárt angol uralkodóról Shakespeare is írt egy drámát.

1367 körül Edward „Fekete herceg” és Joan Plantagenet gyermekeként a franciaországi Bordeaux-ban született II. Richárd angol uralkodó. A nagyapja, III. Edward halála után, 1377-ben, amikor trónra került, Richárd mindössze tíz éves volt.

Eleinte úgy látszott, hogy jó uralkodó válik belőle, ám később az embereknek rá kellett döbbenniük, hogy II. Richárd olyan romlást hozott Angliára, amely százhat évig dúló véres harcokat eredményezett.

Noha Richárd próbált erős királyi tekintélyt teremteni, és a parlament felett abszolút hatalmat gyakorolni, uralkodását a gyengekezűség jellemezte. 1397-ben ugyan megpróbált türannoszként fellépni, de néhány kezdeti halvány siker után, a parlament ezúttal is erősebbnek bizonyult.  

Azonban a király visszavágott. Az öt vezető főúr közül hármat árulás vádjával kivégeztetett, egyet az elfogására küldött katonák öltek meg. az ötödik főurat, Thomas Mowbray-t pedig saját céljaira használta föl. Mowbray ugyanis nagy barátságban volt Richárd unokatestvérével, Henry Bolingbroke-kal.

A király félt attól, hogy Henrik elveszi hatalmát, ezért csapdába csalta. 1398 banRichárd mindkettőt letartóztatta és száműzte Angliából, Henriket tíz évre, Mowbray-t pedig élete végéig. Amikor meghalt  Henrik apja, Lancaster hercege, Richárd élethossziglanra hosszabbította Henrik száműzetését és elkobozta örökölt földjeit.  Henrik azonban kihajózott és Észak-Angliában szállt partra.

Arra hivatkozott, hogy csupán az őt jogosan megillető birtokokat akarja, de a főurak úgy vélték, hogy a történtek után Richárd nem maradhat Anglia királya. Kastélyában elfogták a királyt és a Towerbe záratták. Szeptember végén végül lemondatták és a helyére Henriket ültették. .

Richárdot egyik vidéki kastélyába zárták, ahol egyes források szerint halálra éheztették, mások szerint pedig egy csapat fegyveres tört rá és gyilkolta meg.
 

Kapcsolódó linkek