Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1963. november 23-án adták le a Doctor Who első részét

A Doctor Who a világ legtovább játszott sci-fi sorozata.

Az első Doctor Who és a Tardis Az első Doctor Who és a Tardis A Doctor Who (magyarul Ki vagy, Doki? címmel futott) a brit BBC csatorna sci-fi sorozata: első részének bemutatója 1963. november 23-án, szombaton kora este volt, és a 25 perces részek a szombati műsorrend – és később a brit popkultúra – fontos részévé váltak. 26 évadon keresztül futott a sorozat, amelyet azonban – nagyrészt a visszaeső nézőszám miatt – 1989-ben felfüggesztettek; közben azonban a sorozat nyomán hangjátékok, regények, novellák születtek. 1996-ban egy egész estés filmet készítette belőle, majd 2005. március 26-án „folytatták” a sorozatot – és sikere azóta is töretlen.

Az első Doctort William Hartnell alakította 1966-ig, amikor is megjelent a főszereplő azon képessége, hogy ha halálosan megsebesül, képes meggyógyítani magát, de más külseje lesz (a képességei és az emlékezete megmaradnak) – ez a történeti fordulat lehetővé tette, hogy több színész is eljátszhassa a főszereplőt. Ennek köszönhetően már 12 színész játszotta a Dokit – 2018-tól pedig a 13. egy nő lett.

A különc, időutazó tudós, Idő Lord kalandjait mutatja be, aki otthonából, a Gallifrey bolygóról indult útnak. Doctor Who az időn és téren keresztül utazik egyedi (lopott) űrhajójában, a TARDIS-ban, amely alakját meg is tudja változtatni, hogy jobban beleilleszkedjen környezetébe (ráadásul belül sokkal tágasabb, mint amilyennek kívülről látszik). Habár a Doktort és annak utasait az univerzum bármely pontjára és idejére el tudja szállítani, leggyakrabban mégis a Földön van egy kék rendőrségi telefonfülke formájában. A Doctor és kollégái számtalan gonosszal megküzd, köztük robotokkal, szörnyekkel, űrlényekkel, dalekokkal és kiborgokkal, és egy másik, zavart elméjű, világhatalomra törő Idő Lorddal is.