Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1941. április 23-án született Ray Tomlinson

Amerikai informatikus, programozó, aki feltalálta az e-mailt és ismertté tette a kukac jelet.

1964-ben a Rensselaer Polytechnic Institute-on szerzett villamosmérnöki Ba diplomát, és a következő évben mesterfokozatot az MIT-n. Az 1960-as évek végétől programozó volt egy bostoni cégnél, a Bolt, Beranek and Newman vállalatnál. A BBN az amerikai kormány alkalmazásában dolgozott az ARPANET, az internet elődjének fejlesztésén. Bár Tomlinson eredetileg a rendszer hálózatának vezérlőrendszerén dolgozott, önszántából elkészített egy kommunikációs programot, egy belső üzenő alkalmazást, az SNDMSG-t.

1971-ben ezzel a programmal küldte el az első e-mailt (magyarul elektronikus posta, villanyposta, stb.) hálózaton keresztül, bár akkor még csak a mellette lévő számítógépre. Sokan úgy gondolják, ő találta ki a @ (kukac)-jelet (angolul „at sign”), azonban ez nem így van: Tomlinson e karaktert az e-mailek címzése során a felhasználó és a célszámítógép nevének elválasztására használta. A híres ikonná vált @ azért volt vonzó választás Tomlinsonnak, mert nem igazán használták, és ezáltal csökkent annak kockázata, hogy mással összekeverik.

Tomlinson „találmánya” hasznosnak bizonyult, de eleinte csak igen szűk körben használták. A változást a személyi számítógépek elterjedése hozta a 80-as évek végén, amelyet a 90-es évek elején az online szolgáltatások megjelenése követett. Azután az e-mail is széles körben használt lett...

És hogy mi volt az első e-mailben? Sajnos az az üzenet az évek során elvezett. Egy 2009-es interjúban Tomlinson azt mondta, hogy csak egy random karaktersor volt. „Az első email teljesen felejthető... és, éppen ezért, el is lett felejtve.” Köszönhetően találmányának, Ray Tomlinson neve – amely 2012-ben bekerült az Internetes Hírességek Csarnokába – nem fog feledésbe merülni.