Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1669. december 9-én halt meg IX. Kelemen pápa

„... tökéletes ágazatú fához hasonlították, mely lombot bőségesen és talán virágot is, de gyümölcsöt nem terem”

VII. Sándor pápa halála után 1667. június 20-án a konklávé megválasztotta utódjának a pistoiai Giulio Rospigliosit, aki hét nappal később, 67 évesen IX. Kelemen néven lett a katolikus egyház 238. pápája. Rövid, két éves pontifikátusát azzal kezdte, hogy megválasztása után nem engedett a megszokottá vált nepotizmusnak (rokonpártolásnak), vagyis egy-két fontosabb pozíció kivételével nem osztotta újra a hivatalokat a rokonai között.

forrás: Ranke, L.: A római pápák az utolsó négy században III.köt. (Magyar Elektronikus Könyvtár)

A teológiát Pisában végezte, és gyorsan emelkedett a papi ranglétrán. 1644-1653 között nunciusként (pápai követként) Spanyolországban tevékenykedett, 1657-ben pedig VII. Sándor államtitkára lett. Nem volt túl tevékeny – talán rövid pápasága okán sem – de nagy tiszteletet vívott ki magának. Elődje, VII. Sándor nem ápolt jó viszonyt a francia királlyal (és általában a francia egyházzal), és lépéseket tett a janzenizmus visszaszorítására – IX. Kelemen azonban sokat javított a pápai állam és Franciaország kapcsolatán többek között azzal, hogy a janzenisták ügyét békésebb mederbe terelte. Békeközvetítői szerepet vállalt Franciaország és Spanyolország között az 1667-1668 között zajló örökösödési háborút lezáró 1668-as aacheni békekötés megszületésében. Ugyanebben az évben Spanyolország elismerte Portugália függetlenségét, majd IX. Kelemen pápa is, aki ezután újjászervezte a portugál egyházat.

1669-ben francia támogatással hajóhadat küldött Kréta szigetére, hogy a török ostrom alatt levő Candidát felmentsék. Azonban nem kapott elég segítséget a XIV. Lajostól, és szeptember 5-én a sziget utolsó keresztény erőssége elesett. IX. Kelemen nem sokkal később szélütést kapott, és 1669. december 9-én elhunyt.

IX. Kelemen támogatója volt a művészeteknek is: az építészet mellett az irodalom is érdekelte (figyelemre méltó költő volt); és több operához is szerzett librettót (a római opera egyik meghonosítójának tartják). Bár nem tartozott a legnagyobb pápák közé, mégis az egyik legnépszerűbb katolikus egyházfő volt.

(forrás: Hangay Z.: A pápák könyve. Trezor K., 1991, 191-192.o. és

Maxwell-Stuart, P.G.: Pápák krónikája. Móra Kvk., 2007, 198-199.o.)

Kapcsolódó linkek