Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1986. április 14-én halt meg Simone de Beauvoir

"Minden elemzésnek – a legobjektívabbnak is – van etikai háttere."

Simone de Beauvoir francia író és filozófus a XX. század egyik legmeghatározóbb gondolkodójaként vonult be a köztudatba: a feminizmus egyik fontos alakjaként számon tartott írónő olyan művekkel gazdagította az irodalmat, mint a 18 éves korában írt Egy jó házból való úrilány emlékei, vagy a világsikert eredményező 1949-es A második nem.

 

Simone de Beauvoir mai arcát munkásságán túl a Jean-Paul Sartre filozófushoz fűződő élettársi kapcsolata is árnyalja: az írónőt általában vele mérik össze, kettejük kapcsolatának tükrében próbálva levonni a konzekvenciákat.

 

 
 
"Kevés emberi élmény tárja fel megragadóbban az emberi sors kétértelműségét, mint a szexuális tapasztalat, melynek során egyszerre s együtt érzi magát testnek és léleknek, szubjektumnak és Másiknak.
 
Az ebből fakadó konfliktus a nő esetében szükségszerűen élesebb, mint a férfinál, mert kezdetben kénytelen tárgyként megragadni önmagát, s nehezen leli fel szilárd autonómiáját a gyönyörben: ehhez előbb vissza kell hódítania szabad és transzcendens szubjektuma elvesztett méltóságát, de úgy, hogy egyidejűleg vállalja és betöltse a sorsot, melyre teste rendeli. Ez nehéz és kockázatos vállalkozás, sokszor kudarcba is fullad.
 
De a nőt éppen helyzetének ellentmondásossága óvja meg az önáltatás csapdáitól, melyekbe a férfi oly gyakran beleesik, mert tévútra csábítják az agresszív szerepéből fakadó látszatelőnyök s az orgazmus önelégült magánya: nem mindig vállalja testét, s ezért nem is azonosul maradéktalanul vele. A nő önismerete mélyebb és autentikusabb."

(forrás: Beauvoir, Simone de: A második nem. Budapest, Gondolat, 1969.)

Kapcsolódó linkek