Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2006. július 16-án indult a Twitter

Az egyik legnépszerűbb, ingyenes közösségi alkalmazás lett alig egy évtized alatt.

A Twitter egy egyszerű kommunikációs alkalmazásnak indult, mára azonban világ legnépszerűbb közösségi mikroblog-szolgáltatásainak egyiket lett. Az SMS-alapú üzenetküldő szolgáltatással felhasználók olyan csoportját köti össze, akik napi szinten rövid (maximum 140 karakteres) üzenetekkel, vagyis tweetekkel kommunikálnak egymással. Saját üzenetek megosztása (és másokéra reagálás), valamint a más felhasználók követése mellett lehetőség van egy-egy témakör figyelésére, azzal kapcsolatban beszélgetések indítására is.

Egy San Franciscó-i, podcastinggal foglalkozó cég, az Odeo munkatársai (Jack Dorsey, Biz Stone, Evan Williams és később még sokan mások) fejlesztették az eleinte twttr-nek nevezett alkalmazást, egymás közti kommunikáció céljából. Az első üzenetet 2006. március 21-én este 9.50-kor küldte Jack: "just setting up my twttr" („csak beállítom a twttr-em”) - ezzel a rövid szöveggel egy világhírű szolgáltatás indult meg. Sokkal nagyobb sikert értek el vele, mint azt bármelyikük is gondolta... Nem csak a modern kommunikációt változtatta meg, hanem ezzel együtt internetes közösségi szokásokat, nyelvezetet, a felhasználók mindennapjait is.

Mint minden internetes alkalmazásnak, ennek is voltak hullámvölgyei, leállásai. Az egyik legjelentősebb leállás 2009. augusztus 6-án történt (mindössze pár órára): ekkor a látogatókat egy Yiying Lu által készített kép fogadta (és fogadja azóta is, ha probléma adódik): egy fehér bálnát a habokból kiemelő 8 kis narancssárga madár.

Ma a Twitternek több mint 300 millió aktív használója van, és több mint 140 millió tweet jelenik meg naponta – s míg 2008-ban mindössze 8 alkalmazotta volt a cégnek, ma már közel 4000 embert foglalkoztat világszerte. 2017. július elején a legnépszerűbb twittelő @katyperry (101 millió követővel) és @justinbieber (98 millió követő) volt, de a legfelkapottabbak között van @BarackObama, @ladygaga és a @YouTube is. A @twitter a tizedik 61 millió követővel.

A logó (2006. július - 2010. szeptember) A logó (2006. július - 2010. szeptember)
A logó (2010. szeptember - 2012. június) A logó (2010. szeptember - 2012. június)
A logó (2012. szeptember - ) A logó (2012. szeptember - )

Kapcsolódó linkek