Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1986. július 27-én lépett fel a Queen Budapesten

A Népstadionban hetvenezer ember énekelte együtt Freddie Mercuryval a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt.

Az 1986-os budapesti koncert plakátja Az 1986-os budapesti koncert plakátja Három éves előkészület eredménye volt a Queen budapesti koncertje – ez volt a Magic Tour nevű európai koncertturnéjuk egyik állomása. Az együttes tagjai öt napot töltöttek hazánkban: a szervező stáb „a koncert előtt külön, személyre szabott meglepetésekkel készült a zenészeknek, így a nagy régiségkedvelő hírében álló Mercuryt Szentendrére vitték kirándulni, Brian May gitárosnak hőlégballonos programmal készültek a Margitszigeten, az autóversenyzésért rajongó Roger Taylor dobost pedig az akkor még újdonságnak számító Hungaroringre vitték el gokartozni”.

A koncertre szánt hetvenezer belépőjegy két nap alatt elfogyott. „A maratoni hosszúságú, háromórás koncerten a magyar rajongók kedvéért felcsendült a Tavaszi szél vizet áraszt című népdal is, amelyet Mercury a tenyeréből puskázva énekelt el. A néhány perces jelenet örökre beírta magát a jelenlevők emlékezetébe, akik egy emberként könnyezték meg a nem mindennapi élményt.”

Kovács György hangmérnök így emlékszik vissza az ötlet születésére: „Az Intercontinentalban még a koncert előtt tartottak egy fogadást, ahol Mercury megkért minket, tanítsunk neki egy jellegzetesen magyar dalt, amit majd elénekelhet a színpadon. Több dal is felvetődött, végül Zsombolyai János ötlete volt a Tavaszi szél vizet áraszt. Én kottáztam le Mercurynak a dallamot, a szöveget pedig fonetikusan írtuk le neki, és már első éneklésre szinte tökéletesen adta elő”.

A magyar szervezők az egész eseményt filmre akarták venni: „a zenekar budapesti látogatásáról készülő film jó lehetőséget kínált Magyarország népszerűsítésére külföldön”. A koncerten, valamint a külső helyszíneken forgatott koncertfilmet a magyar állam fizette és a Mafilm készítette, Zsombolyai János irányításával. A Magic – A Queen Budapesten című produkciót még az év decemberében mutatták be a fővárosban, és később Hungarian Rhapsody címen felújítva is megjelent.

forrás: 25 éve volt: emlékképek és kulisszatitkok a legendás Queen-koncertről és

Harminc éve volt a legendás budapesti Queen-koncert

Kapcsolódó linkek