Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1856. július 10-én született Nikola Tesla

Tesla alakja fontos szerepet kapott A tökéletes trükk című könyvben és filmben.

Nikola Tesla 1856. július 10-én született Horvátországban. 1881-ben Budapestre költözött, hogy  Puskás Tivadarral dolgozhasson. A budapesti telefonközpont átadásán, 1881-ben Tesla lett a cég fő elektromérnöke, később pedig az ország első telefonhálózatának mérnöke.

A legenda szerint Tesla a pesti Városligetben barátjával, Szigeti Antallal sétálgatott, és Goethe Faustját eredetiben idézte. Abban a pillanatban Nikola Tesla a földön megrajzolta a váltakozó áramú motor működését, melyen már öt éve dolgozott. Valamivel később feltalált egy gépet, mely egyes források szerint egy jelismétlő vagy erősítő volt a telefonhálózathoz, mások szerint pedig az első hangszóró.

A long islandi laboratórium A long islandi laboratórium Aszinkron motor modellje Aszinkron motor modellje A coloradoi laboratórium A coloradoi laboratórium

Később Amerikába utazott, ott telepedett le. Marconi Tesla asszisztense volt Amerikában, ahol láthatta Tesla kutatásait és annak eredményeit. Marconi 1901-ben sikeresen bemutatta a rádióhullámok vezetéknélküli sugárzását. A rádió feltalálásáért 1909-ben fizikai Nobel-díjat kapott.

Tesla beperelte, azzal a váddal, hogy Marconi ellopta a találmányát. A tárgyalások többször megszakadtak és elhúzódtak, végül 1943-ban, Tesla halála után az Amerika Legfelső Bíróság hivatalosan is Teslának tulajdonította a rádió feltalálását. A jelentés alapján Tesla szabadalmát már 1896-ban (tehát 4 évvel Marconi előtt) bemutatta. Továbbá a rádió más feltalálók felfedezéseit is tartalmazza. Ezért Marconitól megvonták a radió feltalálását

Életében 146 szabadalmat (ebből 112-t Amerikában) jegyeztek be a neve alatt. Barátai közé tartozott Mark Twain, a híres író, akivel megosztotta tudományos felismeréseit, merész gondolatait. Mintegy 700 találmányi szabadalma van Teslának. Munkásságát részben még ma is homály fedi, állítólag vannak titkos, vagy titkosított felfedezései is…

Róla nevezték el a tesla (mágneses indukció) Sl mértékegységet. A világ egyik legjelentősebb és leghíresebb feltalálója, tevékenységét elsősorban az elektromosság és mágnesesség területén fejtette ki. Több fontos elméleti munkán és szabványon kívül a nevéhez kötődik a többfázisú villamoshálózat, vagy a váltóáramú motor is.

Munkássága jelentősen hozzájárult a második ipari forradalomhoz. Tesla különös alakja fontos szerepet kapott A tökéletes trükk című könyvben és filmben (a könyv könyvtárunkban is megtalálható).

Kapcsolódó linkek