Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1988. február 15-én halt meg Richard Feynman

„... a világunk abban az értelemben oly csodálatos, hogy a csillagok ugyanazokból az atomokból állnak, mint a tehenek, és mi magunk is, meg a kövek.”

„Néhány adat életem folyásáról: 1918-ban születtem egy kisvárosban, Far Rockawayben, kőhajításnyira New York peremétől és a tengertől. Tizenhét éves koromig, vagyis 1935-ig éltem ott, majd négy éven át a Massachusettsi Műegyetem (MIT) hallgatója voltam, utána pedig, úgy 1939 táján, a Princeton Egyetemre szegődtem. Princetoni tanulmányaim idején kezdtem bedolgozni a Manhattan-tervbe, azután 1943 áprilisában Los Alamosba költöztem. Emlékeim szerint 1946 októberében vagy novemberében lehetett, hogy székhelyemet áttettem a Cornell Egyetemre. […]

1951 táján eljöttem a Cornellről. Még 1949 nyarán történt, hogy rövid időre Brazíliába utaztam, 1951-ben pedig eltöltöttem ott egy fél esztendőt. Ezután a Caltechre költöztem, és mind a mai napig ott dolgozom.” 1988. február 15-én, több évnyi betegeskedés után (a rákkal küzdve) veseelégtelenségben halt meg.

(forrás: Feynman, Ricard P.: „Tréfál. Feynman úr?”. Park Kvk., 2001, 8.o.)

Richard P. Feynman a 20 század egyik legnagyobb hatású amerikai fizikusa volt. „Részt vett az atombomba kifejlesztésében és a Challanger-katasztrófa kivizsgálásában. Az elméleti fizikában elért jelentős eredményeiért 1954-ben Albert Einstein-díjjal tüntették ki. A kvantumelektrodinamika terén végzett munkásságáért 1965-ben fizikai Nobel-díjat kapott.”

(forrás: Feynman, Richard P.: „Mit érdekel a mások véleménye?”. Park K., 2008, fülszöveg)

„Mind a tudományos kutatás, mind pedig a tudományos ismeretterjesztés területén kiemelkedőt alkotott, így több generáció számára jelentett és jelent ma is inspirációt. […] Híres volt játékosságáról, de a komolyság és az őszinteség is fontos részét képezte személyiségének, élvezte az életet (például megtanult kongadobon játszani), de köztudottan irtózott a formalitásoktól. Előadásai és interjúi, valamint a róla szóló életrajzi írások a mai napig is népszerűek, számos általa írt vagy róla szóló könyv kapható magyar nyelven is.”

forrás: Richard Feynman (wikipedia.hu)

Kapcsolódó linkek