Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1962. április 21-én megnyitották a Space Needle-t

Seattle kilátótornya az Egyesült Államok legismertebb épületeinek egyike.

Seattle ikonikus építményének első terveit Edward E. Carlson rajzolta le 1959-ben: a stuttgarti tévétorony ihlette ötlet leginkább egy földhöz rögzített hatalmas ballonra emlékeztetett. A végül elkészült kilátótorony terveit John Graham vetette papírra, megtartva Carlson elveit, aki egy futurisztikus, 21. századi építményt szeretett volna az 1962-es seattle-i világkiállításra megépíteni.

A 184,4 méter magas torony alapja 9 méterrel nyúlik a föld alá, és annak súlya kb. annyi, mint a teljes toronyé lábakkal együtt. Ennek köszönhetően az épület súlypontja alig másfél méterrel van a föld fölött, így a tervek szerint a 200 mérföld/órás szelet is bírnia kell. Az ötszintes tetejét úgy alakították ki, hogy az a lehető legpraktikusabb legyen a 158,5 méter magasságba tervezett kilátónak és forgó étteremnek (az alaptól a kilátó szintjéig 848 lépcsőn kell felküzdenie magát a kihívásokra vágyóknak).

1961 decemberében fejezték be a Space Needle-t, és hivatalosan 1962. április 21-én, a seattle-i világkiállítás első napján adták át és nyitották meg. Hogy a kilátótorony még észrevehetőbb legyen a nyilvánosság számára, az egész világkiállítás alatt egy hatalmas fény égett a torony tetején: a földgázzal működő fáklya lángjai 40-50 láb magasra csaptak fel minden negyed órában (a berendezést később eltávolították az építményről). A fáklya mellett a másik nagy látványosság egy 538 bronzharangból álló szerkezet volt, amely naponta többször is elkápráztatta hangjátékával a környéket (köszönhetően a hangszóróknak, 10 mérföldes körzetben hallani lehetett).

Néhány érdekesség a Space Needle-ről:

-1962-ben az építési költségek meghaladták a 4,5 millió dollárt. 1978-ban azonban egy közeli város üzletembere meg akarta vásárolni, 1 millió dollárért. Az ajánlatot természetesen elutasították.

- Bár a torony számos biztonságos szórakozást nyújt, vonzza a veszélyre éhezőket is. 1975-ben két kihívást kereső ugrott le a toronyból (illegálisan) – szerencsére mindketten épségben földet értek. 1996-ban egy rendezvény során négyen ugorhattak ki előre megszervezetten: az egyik ejtőernyősnek azonban eltörött az egyik csigolyája.

- 1989-ben az áprilisi tréfa a Space Needle-t sem kerülte el. Egy helyi szkeccskomédia, az Almost Alive! hozta rá a frászt Seattle lakóira. A hamis hírt, miszerint a torony összeomlott, éppannyira igazi fotók követték a romokban heverő építményről. Annak ellenére, hogy többször szóltak, a történet álhír, a város szívére vette a dolgot. Több mint 700 aggódó hívás érkezett aznap a toronyhoz, és néhány a 911-nek is. A következő nap a műsort sugárzó NBC egyik képviselője elnézést kért a „poén” miatt. A tornyot gyakran A tornyot gyakran "díszítik"

 

Maria Semple Hová tűntél, Bernadette? című regényének egyik jelenete a Space Needle-ben játszódik. A főhősnő elviszi lányát, Bee-t és annak barátját, Kennedyt a torony éttermébe, amelynek alapja forog (47 perc alatt ír le egy teljes kört, így biztosítva a 360º-os panoráma látványt az ott pihenőknek). A fiú születésnapjára egy különleges ajándékot talál ki. Egy papírra felírták az üzenetet: „A nevem Kennedy, és ma töltöm be a mesés tizenötöt.”, majd a cetlit az ablakpárkányra tették. „Melléje teszünk egy ceruzát. Miközben az étterem forog, mindenki ráír majd valamit, és mire visszaér hozzánk, tele lesz születésnapi jókívánságokkal.”

Kapcsolódó linkek