Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1950. március 19-én halt meg Edgar Rice Burroughs

A legendás Tarzan-regényei tették híressé, amelyekből képregény, mozifilm, rajzfilm, sorozat és rádiójáték is készült.

1875. szeptember elsején született az amerikai író, egy tehetős üzletember fiaként. Bár elit iskolákba járt, nem volt túl szerencsés a munka világában: dolgozott farmon, kereskedőként és reklámszövegíróként is. Szerencsés fordulatot az élete 37 évesen vett, amikor is 1912-ben folytatásos történetként megjelent az Under the Moons of Mars” című története egy ponyvamagazinban. Ezzel olyan sikert aratott, hogy innentől kezdve főállású íróként dolgozhatott.

Az 1912-1933 közötti időszak igen termékeny volt: írt fantasztikus történeteket, sci-fit, westernt, sőt még krimit is. 1912-ben jelent meg Tarzan, a majomember című regénye: a 25 kötetes Tarzan-történetek közül az első. Az afrikai dzsungelben, majmok között felnövő angol arisztokrata fiatalember, Tarzan, és felesége, Jane története olyan népszerű volt, hogy abból később mozifilm, tévéfilm, rádiójáték és képregény is született. Burroughs egy olyan alakot teremtett, akit azonnal megkedveltek az olvasók. 1918-ban, hogy a Tarzan film forgatása közelében lehessen, Burroughs vásárolt egy házat Hollywoodtól nem messze, a San Fernando völgyben – később ezt a környéket elnevezték Tarzananak. Hogy kiadásait fedezni tudja, évente átlagosan 3 könyvet jelentetett meg – összesen 68 története látott napvilágot.

Megjelent többek között a The Cave Girl (1925) egy gyenge arisztokratából kemény harcossá váló fiatalember kalandtörténete; két western egy fehér apacsról (The War Chief, Apache Devil), és egy, a háború kegyetlenségéről szóló sci-fi, a Beyond The Farthest Star (1964) is. A The Land That Time Forgot (1924) egy Darwin-ihlette történet, amely egy Északi-sarkhoz közeli rejtélyes szigeten játszódik, ahol dinoszauruszok és más primitív fajok még nem haltak ki.

1950. március 19-én halt meg szívbetegség következtében. Történeteit több mint 56 nyelvre fordították le, és a mai napig igen népszerűek. Az „Under the Moons of Mars” sorozata A Mars hercegnője címen teljes kötetben is megjelent (valamint a Mars-sorozatnak további 10 kötete) – ebből készült később a John Carter (2012) mozifilm is.