Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2002. február 12-én átadták a Civilek Házát Dunaújvárosban

A Martinovics utca 26-os házszámot viselő egykori óvoda helyén nyílt meg.

A városi közgyűlés 2001. június 28-i ülésén határozott arról, hogy létrehoznak egy, a helyi civil szervezetek működését támogató intézményt. A Civilek Háza a Martinovics utca 26-os szám alatt kapott helyet. Az egykori óvoda épülete lepusztult állapotban volt, ezért a város 10 millió forinttal támogatta felújítását.

A ház működtetésére pályázatot írtak ki, mely érvényes, de eredménytelen lett, ezért a Dunamenti Magyar Nemzetőrséget bízták meg az üzemeltetéssel.

A Civilek Háza átadására 2002. február 12-én került sor. Az avatáson dr. Kálmán András polgármester elmondta: „régen gyermekeinket, most civil szervezeteinket szolgálja a szépen felújított intézmény, melynek kialakításánál igyekeztek figyelembe venni azt, hogy a belső tér adta lehetőségeket minél több szervezet tudja igénybe venni.”

Utána Vitéz Kiss János nemzetőr dandártábornok, a ház üzemeltetője üdvözölte a megjelenteket: „itt minden szervezet helyet, működéséhez engedélyt kap. […] Napi 10-12 szervezet helyigényét tudja kielégíteni a Civil Ház, tehát jó esetben akár hetven egyesület is „magáénak” mondhatja az épületet.”

forrás: Megnyílt a Civil Ház, in.: Dunaújvárosi Hírlap, 2002. 02. 13., p. 1-3.

 

2004-ben 19 civil szervezet kapott itt helyet. „Közösségeikhez leginkább a szociálisan hátrányos helyzetű vagy egészségkárosodott emberek tartoznak, de most csatlakozott a nemrég alakult Ifjúságért Egyesület és a Mindannyian Mások Vagyunk Egyesület is”

forrás: Civil a pályán, in.: Hét Nap, 2004. 02. 16., p. 5.

 

Az intézmény sok programnak helyet adott: rendeztek itt Városi Asztmanapot, Római városrészi napokat, Egészségkárosodottak Napját, Ki mit tud? vetélkedőt, háromnapos gyermekfesztivált, fórumokat, lakossági tájékoztatókat, s vendégük volt Szili Katalin, az országgyűlés elnöke is.

A Civilek Háza 2010. december 30-án zárt be, a szervezeteket átköltöztették a Munkásművelődési Központba. Jelenleg a Civil Ház helyén, a Martinovics utcai épületben a Védőnői szolgálat kap helyet.

2016. augusztus 29-én újabb közösségi térrel gazdagodott városunk: ekkor nyitották meg a római városrészben a Közösségi Szolgáltató Pontot. Az átadáson Lőrinczi Konrád önkormányzati képviselő „Civil Ház utódjaként aposztrofálta a helyet, mely az MMK mellett lehetőséget nyújt a civil szervezeteknek a találkozásra, és fontos helye lesz a civil életnek.”

Közösségi Pont nyílt, in.: Dunaújvárosi Hírlap, 2016. 08. 30., p. 1-3.