Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

2001. november 29-én mutatták be a Csocsót Dunaújvárosban

„Azt mondta jó film lesz. Neki elhiszem” (Králik Attila dunaújvárosi gyerekszereplő)

2001. november 29-én, csütörtökön este Dunaújvárosban került sor a Csocsó, avagy éljen május 1-je című filmkomédia ősbemutatójára, az országos bemutató december 6-án kezdődött.

Rohamosan épülő szocialista város valahol a Duna partján, az ötvenes évek elején. Ott tanárkodik, szervezi a piros betűs ünnepeket, vigyáz a focisták erkölcsére, és teszi, amit tenni jónak lát Csocsó, született Csomai Gusztáv. Ez a történet leginkább róla szól, az életvidám, optimista és örökké tevékeny Csocsóról, aki minden üldözés, macerálás és egyéb zaklatás ellenére is ember maradt az embertelenségben. Az eseményeket elsősorban a tizenhárom éves Pék Zsoltika naplójából ismerjük meg, aki számára Csocsó nemcsak oroszul kevéssé beszélő orosztanár, hanem atyai jó barát és példakép is. Május elseje megünneplésére készül Acélváros népe. Nem kis dolog ez, hiszen a vezető szovjet elvtársak is jelen lesznek az ünnepségen.

Koltai Róbertet, aki a film rendezője s főszereplője is, személyes élmények kötik a hajdani városhoz. A színész édesapja a helyi futballcsapat szakosztályvezetőjeként járatta csúcsra az együttest, bekerültek az NB I-be.

Koltai Róbert így vall: „Nem dokumentumfilmet írtunk Nógrádi Gáborral, hanem vígjátékot, senki ne a KORABELI Sztálinvárost kérje számon rajtunk...Természetesen a korszak és a miliő jócskán felismerhető, mi több, humor forrása is..”

V. Gy.: Csocsó az Acélvárosban = Népszabadság, 2001. 08. 02. 11.p.