Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1933. november 12-én készült az első fénykép a Loch Ness-i szörnyről

Hugh Gray fényképe 800 méter messziről készült.

A Loch Ness A Loch Ness A Loch Ness egy Észak-Írországban található csendes tó: 200 méter mély, és 39 kilométer hosszú. A figyelmet erre a nyugodt helyre egy 1933. május 2-án megjelent helyi újságban szereplő cikk irányította rá, amely egy titokzatos vízi szörnyről írt. „Az Alex Campbelltől származó cikk beszámol a szörny április 14-i megjelenéséről a Mc Kay házaspár szeme láttára. Miközben csendesen autóznak a tóparti új úton, ahonnan remek a kilátás, legnagyobb meglepetésükre azt veszik észre, hogy egy helyen vadul hullámzani kezd a tó. Nemsokára egy állat emelkedik ki, s jó egy percen át figyelhetik, míg el nem tűnik. Alex Campbell kiemeli, hogy „teste a bálnára emlékeztetett, körülötte a víz áramlott és örvénylett, mint egy forrásban levő üstben. Május 8-án egy rivális újságban […] használják először a „Loch Ness-i szörny” kifejezést, melynek révén az állat egy csapásra híres lesz, sőt valóságos őrjöngést vált ki; a hetilapokban egymást érik a róla szóló karikatúrák, a turisták özönlenek a tó partjára, hogy lássák, és elfogják.”

Hugh Gray 1933-as fényképe Nessie-ről Hugh Gray 1933-as fényképe Nessie-ről Az első fényképet egy bizonyos Hugh Gray készíti a szörnyről, körülbelül 800 méter távolságból. A Kodak cég technikusai a negatív megvizsgálása után kijelentették, hogy hiteles.” A fénykép még ez év december 6-án jelent meg a sajtóban.

1934. január 5-én, hajnali fél kettőkor találkozott vele egy állatorvos-hallgató a tó menti útnál. Elmondása szerint hosszú nyakon ülő, kisméretű, kígyószerű feje volt, hatalmas ovális szemekkel. Két mellső és két hátsó úszólábán közlekedett a parton a kb. 5-6 méter hosszú, és több mint egy méter magas élőlény.

A szörnyről filmfelvétel is készült egy bizonyos Malcolm Irvine révén először 1933-ban, majd 1936-ban. De a leghíresebb felvételt egy repülőmérnök, Tim Dinsdale forgatta 1960-ban – ő Nessie-ről készült legismertebb kép 
(1934-es felvétel) Nessie-ről készült legismertebb kép
(1934-es felvétel)
az állását is otthagyta, hogy minden idejét az állat utáni nyomozására szentelje. Az ő filmjén egy vörösesbarna púp látható, amint átszeli a tavat, megfordul, és a túlsó part mentén halad. A filmszalagot ellenőrző szakemberek semmiféle trükk nyomát sem lelték, de a látható képet nem tudták megmagyarázni.”

A Loch Ness-i szörny, Nessie a világ egyik leghíresebb és legrejtélyesebb teremtménye. Számos, a tó partján tartózkodó ember számolt be arról, hogy látták a szörnyet, és többen fényképeket is készítettek. De ezek sosem voltak mindenki számára meggyőzőek. Több alkalommal kutatást végeztek a tó vizében is: szonárberendezésekkel, víz alatti fényképezőgépekkel igyekeztek megdönthetetlen bizonyítékot találni. Azonban a mai napig nincs határozott álláspont abban, hogy Nessie valóban létezik, nem csupán a legendákban.

(forrás: Rejtélyek könyve. Officina Nova, 1995, 210-213.o. és

Shuker, K.P.N.: Titokzatos jelenségek atlasza. Officina Nova, 1998, 14-16.o.)

Kapcsolódó linkek