Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1610. július 18-án halt meg Caravaggio

„... ablakot nyitott, melyen keresztül újra megmutatta a valóságot, ami már elveszettnek tűnt” G. B. Passeri

„Iszonyatos” nagyságára – ha sokszor meg is ütköztek újszerűségén és eredetiségén – már a kortársak is rádöbbentek. A XVII. században vagy nagyon ócsárolják, vagy nagyon dicsérik, sokszor egy és ugyanaz teszi mindkettőt, de mindenki érzi rendkívüli jelentőségét. Ha Poussin azt mondja róla, hogy „tönkretette a festészetet”, akkor tisztában van hatóerejének intenzitásával, és ha a spanyol Vicente Carducho 1633-ban monstruo de ingenio-nak, „szörnyű géniusz”-nak nevezi, akkor ha közben ezer hibáját is felsorolja, tudja, hogy olyan lángésszel áll szemben, mely Michelangeloéhoz hasonló. Ő az különben, aki Michelangelo nevét először ejti ki Caravaggioval kapcsolatban, amikor is „Antimichelangelo”-nak nevezi.”

(forrás: Czobor Á.: Caravaggio. Képzőművészeti Alap, 1960, 5.o.)

 

Beteg Bacchus-gyermek Beteg Bacchus-gyermek Gyíktól megmart fiú Gyíktól megmart fiú Medúzafő Medúzafő Fiú gyümölcskosárral Fiú gyümölcskosárral Narcissus Narcissus

 

Michelangelo Merisi (vagy Merigi) 1573. szeptember 28-án született Caravaggioban – a kis városka nevét ő tette világhírűvé: már a kortársak is Michelangelo da Caravaggio vagy egyszerűen csak Caravaggio néven említik. „Botrányos életet élt, festészete nemegyszer keltett felháborodást. Michelangelo Merisi, akit – Bergamo melletti szülőfaluja nevéről – Caravaggióként ismert meg a világ, kétségkívül igazi szélhámos volt. Nem mintha más művészeknek azelőtt nem gyűlt volna meg a baja az igazságszolgáltatással […]. Caravaggiót többször is letartóztatták és bebörtönözték. Beismerte, hogy megölte egyik teniszellenfelét, akit csalással gyanúsított, és a szóbeszéd más bűncselekményeket is rótt a terhére.

 

Dávid Góliát fejével Dávid Góliát fejével Bűnbánó Magdolna Bűnbánó Magdolna Judit és Holofernész Judit és Holofernész Szent Pál megtérése Szent Pál megtérése Az irgalom hét cselekedete Az irgalom hét cselekedete

 

Ugyanakkor zseniális festő volt, ráadásul kivételesen gyorsan dolgozott, az alakokat minden előzetes vázlatozás nélkül közvetlenül vitte a vászonra. Nagyhatalmú pártfogóinak egyre nehezebben sikerült kihozniuk a különféle börtöncellákból. Utolsó börtönéből – Málta szigetéről – az életét kockáztatva szökött meg...”. Nem tudják pontosan, miként halt meg: egyesek szerint meggyilkolták, mások szerint betegségben hunyt el – és olyan elmélet is született, hogy csak megrendezte halálát, hogy kibújjon az igazságszolgáltatás alól.”

(forrás: Lambert, G.: Caravaggio. Taschen, 2006, 7.o.)

Kapcsolódó linkek