Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1955. május 21.: a Pentelei Csizmadia ősbemutatója

A darab Sándor András: A nyugtalan ember című kötetében megjelent novella drámai változata – a Sztálin Vasmű központi művészegyüttes színjátszóinak előadása.

A bemutatót különösen érdekessé teszi az a tény, hogy sztálinvárosi író, pentelei, tehát helyi tárgyú műve, melyet sztálinvárosi színészek mutatnak be. Ilyen kezdeményezés – kivéve a népi játékokat – még nem volt az országban az utóbbi években és a bemutatónál méltóan számítanak igen széleskörű érdeklődésre.”

Május 21-én lesz a „PENTELEI CSIZMADIA” előadása = Sztálinváros, 1955. 05. 13. 4. p.

 

 

"Drámaírót és előadó együttest avatott a Pentelei csizmadia szombat esti bemutatója. Két regény, egy film, több jelentős elbeszélés után most a színház közönsége elé lépett Sándor András. Dunapentele hősi múltjának egy részletét dolgozta fel: Szórád Márton felkelő zsellér történetét. […]

Talán feltűnő, hogy nem sokat bíráltunk. Igaz. Csak a jót mondtuk. Mert maga az előadás olyan tett, amelyet elsősorban dicséret illet meg, dicséret illet mindenkit, aki erejének csak parányi részével is hozzájárult a szombati siker kivívásához. Természetesen vannak előadásbeli gyengeségek, hibák egyes alakításokban. De erre az előadásra nem ezek a jellemzők, hanem az, hogy öt hónapos küzdelem után háromfelvonásos darab született, ősbemutató, pentelei tárgyú darab bemutatója Sztálinvárosban. […] Most ünnepeljük új együttesünket amely a Pentelei csizmadia előadásával született. Reméljük, hogy ezentúl többet kapnak a várostól, mint eddig kaptak. Többet érdemelnek gondban, erkölcsi és anyagi segítségben, elismerésben. […] A színmű és az együttes megindult útján – a közönség szíve felé.”

Tamás István: A Pentelei csizmadia – Sándor András színművének ősbemutatója a Bartók Béla Kultúrházban

= Sztálinváros 1955. 05. 24. 2.p.

Kapcsolódó linkek