Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1792. április 25-én használták először a guillotine-t

A szerkezet egyik célja egy kevésbé fájdalmas kivégzési módszer bevezetése volt.

Joseph-Ignace Guillotin Joseph-Ignace Guillotin Joseph-Ignace Guillotin francia orvos és szabadkőműves 1789. október 10-én javasolta a francia nemzetgyűlésnek, hogy az országában hozott halálos ítéleteket egy másfajta, kevésbé fájdalmas módszerrel és eszközzel hajtsák végre. Bár nem ő találta fel, mégis róla nevezték el a guillotine-t (nyaktilót), amelynek prototípusát Antoine Louis tervezte (ezért is hívták kezdetben luisette-nek az eszközt).

XVI. Lajos francia király kivégzése XVI. Lajos francia király kivégzése Ebben az időben a lefejezést bárddal vagy karddal hajtották végre, amely nem mindig okozott azonnali halált. Ráadásul ezt a módszert inkább a nemesi osztályok tagjain alkalmazták, míg a köznép elítéltjeit általában felakasztották – nem csak Franciaországban, hanem Európa több államában.

A skót szűz A skót szűz A nemzetgyűlés elfogadta a javaslatát, és egy bizottság alakult az eszköz elkészítésére, amelyhez már voltak skót, angol és olasz minták. A bizottság vezetője a francia királyi orvos, Antoine Louis volt. A guillotine Strasbourgban épült meg, és több holttesten végeztek kísérleteket, mielőtt felállították a Place de Grève téren, hogy 1792. április 25-én kivégezzenek egy Nicolas-Jacques Pellentier nevű útonállót. Az eszközt Franciaországban egészen a 20. század közepéig használták: az utolsó halálraítéltet (Hamida Dandjoubi, gyilkosságért) 1977. szeptember 10-én fejezték le. 1981 Az utolsó nyilvános kivégzés Az utolsó nyilvános kivégzés szeptemberében betiltották a halálbüntetés kiszabását, és többé nem használták a guillotine-t.

Guillotin úgy vélte, ha mindenkin egyenlő módon hajtanák végre a kivégzést (amely leginkább egy egyszerű, mechanikus eszközzel oldható meg), az egy igazságosabb, egyenlőbb rendszer érzetét adná a népnek is (mindezek ellenére Guillotin a halálbüntetés ellen volt, és remélte, hogy egy humánusabb, kevésbé fájdalmas módszer lehet az első lépés annak eltörléséhez). Guillotin halála után a családja – amely szégyellte, hogy Guillotine-nak köze volt az eszközhöz – kérte a francia kormányt, nevezzék azt át: a kormány azonban nemet mondott, így a család változtatott nevet.

 

Kapcsolódó linkek