Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1962. április 9-én megnyílt az Óvárosi Üzletház

Óvárosban szélesre tárta kapuit a kulturált kereskedelem központja, az új, szép áruház.

...ötezer pár cipő sorakozik. Fél kilométer szőnyeg, két kilométer függöny, és annyi paplan...

1958-ban egy szeptemberi ülésén a Városi Bizottság Végrehajtó Bizottsága nagy helyesléssel fogadta el azt a javaslatot, hogy Óvárosban a budapesti és perkátai útelágazásnál a jelenlegi üzletet áthelyezik. A telken pedig egy háromemeletes lakóházat építenek, melynek földszintjén több egységből álló üzletházat rendeznek be. Az emeleti lakásokban a tanács elsősorban az Óvárosban dolgozó pedagógusokat és orvosokat kívánta elhelyezni. A bizottság ezzel a lépéssel hozzá kívánt járulni a város és a falu közötti különbségek megszüntetéséhez.

forrás: A tanácsvállalatok jövő évi költségvetését tárgyalta a Végrehajtó Bizottság. In: Dunaújvárosi Hírlap, 1958.09.23., 1.o.

 

Négy évvel később… „Hétfőn délelőtt 10 órakor ünnepélyesen felhúzták a redőnyöket az óvárosi üzletház fűszer boltjában, a hús boltjában és a textil boltjában. Az áruház megtelt vásárlókkal. Mi pedig feljegyezhetjük, hogy új létesítménnyel gazdagodott Dunaújváros. Óvárosban szélesre tárta kapuit a kulturált kereskedelem központja, az új, szép áruház”.

A régi vegyesboltot két modern szaküzlet váltotta fel. Az eladók – Makkai Sándorné, Csavajda Teréz és Kurucz Ilona – felkészültek az első vásárolók fogadására. Schmidt József, az óvárosi üzletház vezetője pár jellemző adattal szolgált a nagy esemény előtt: „Raktárunkban ötezer pár cipő sorakozik. Fél kilométer szőnyeg, két kilométer függöny, és annyi paplan vár fogyasztóira, hogy háromszor be tudnánk borítani vele az üzletház előterét. A raktári készletünkből annyi ruhát csináltathatnak az óvárosiak, ahányan egy előadásra beférnek a Dózsa moziba.”

A textil üzlet polcain a jobbnál-jobb szövetek vastag tekercsekben, ezernyi színben pompáznak. Az NDK-ból, Csehszlovákiából érkeztek, de megtalálhatjuk köztük a magyar ipar termékeit is. A boltban ezen kívül a legújabb fazonú NEVA ingek, kardigánok, megannyi választéka sorakozik. Az élelmiszer üzletben pedig az új, önkiszolgáló rendszer várta a vevőket. A nagy napon az üzletház előtt már kíváncsian várták a vásárlók, vajon hogyan is néz ki majd Óváros első modern áruháza? A széles üvegablakok, a nagy tükrök, az ízlésesen elrendezett önkiválasztó pultok a kirakat üvege mögött sok kíváncsi tekintetet vonzottak. S az elismerés hangján szólalnak meg, amikor azt mondják: - Ránk is gondoltak itt a modern város tövében, óvárosiakra.

forrás: Megnyílt az óvárosi üzletház In: Dunaújvárosi Hírlap, 1962.04.10., 3.o.

 

Az épület földszintjén még ma is üzletek, boltok működnek, például a Baranyák Bútor, és a Vendker Két Olivér Bt. Konyhatechnikai szaküzlete (Vendéglátó ipari, kereskedelmi gépek, berendezések, eszközök szaküzlete).

… és egy kedves történet a hócipőről 1963-ból:

„Egy évvel ezelőtt, ha szőnyegre, ágyneműre, kötöttárura volt szüksége Óváros lakójának – és ezek itt a legkeresettebb árucikkek -, fölült a buszra, bement a városba, s vagy kapott vagy sem. Tavaly áprilisban viszont megnyílt az üzletház, s hogy milyen szükség volt erre, mutatja a Ruházati bolt forgalma. Egyetlen délután 10.200 forint értékű árut vásároltak itt. Egyre inkább ideszoknak a „városjáró” vevők, no persze ez a célja az üzletnek, de gyakran fölkeresik a dunaújvárosiak is. Sőt. Pesti busz állt meg egyszer a bolt előtt, mert utasai – hócipőt láttak meg a kirakatban. Amiért egész Nagybudapestet hiába kutatták át, itt bőséges választékban állt rendelkezésre.”

forrás: A város idősebb testvére In: Dunaújvárosi Hírlap, 1963.02.08., 4.p.