Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1717. január 13-án halt meg Maria Sibylla Merian

Korának egyik legkiválóbb természettudományos illusztrátora volt.

A 17-18. századi, német születésű természetkutató, tudományos illusztrátor elsősorban a rovarokról és növényekről készített rajzokat. A rovarok fejlődéséről és átváltozásairól készült munkái megalapozták az entomológia (rovartan) tudományának kialakulását.

Mindössze három éves volt, mikor édesapja, a neves illusztrátor, Mattäus Merian meghalt, ezután édesanyja és csendélet-festő mostohaapja, Jacob Marrel nevelte Frankfurtban. Marrel szárnyai alatt kezdett el Maria festészetet tanulni. Rovarokat és egyéb dolgokat gyűjtött Marrel csendéleteihez, és ez idő alatt különösen a növények és a pillangók keltették fel művészi érdeklődését. Sőt, saját lepkegyűjteményt is kezdett, hogy tanulmányozhassa a hernyók pillangóvá történő válását. Már ezek, a karrierje kezdetén készült illusztrációi is figyelemre méltó tudományos értékkel bírtak.

1665-ben egybekelt Marrel egyik tanítványával, Johann Andreas Graffal: majd harminc évnyi házasság és két leánygyermek után elváltak. 1675-1680 között adták ki a a háromkötetes Blumenbuch című könyvét, benne számos, népszerű virágokról készült vízfestményével. 1679-ben jelent meg a pillangókról és növényekről készült könyvének első kötete (Der Raupen wunderbare Verwandelung, und sonderbare Blumen-nahrung), amelyben többek között a lepkék metamorfózisát is részletesen ábrázolta, mellette pedig leírta, az átváltozás mely szakaszában szerepel az adott képen. A munkát természettudományos pontossága miatt ünnepelték, és nagyra becsülték a tudományos illusztráció magasabb szintre emeléséért.

 

 

1699-ben Merian és idősebb lánya, Dorothea Maria egy ötéves expedíciót szerveztek az észak-amerikai Suriname-ba. Az utazás egyedülálló lehetőség volt Merian számára, hogy növények és rovarok új fajait ismerhesse meg. Az ország fővárosában, Paramariboban rendezkedtek be – együtt gyűjtötték, tanulmányozták és tervezték meg az illusztrációkat a dzsungelben található növényekről, rovarokról és más állatokról. Azonban kevesebb mint két év múlva Merian megbetegedett, és haza kellett térniük. 1705-ben megjelentette a suriname-i rovarok metamorfózisáról szóló könyvét (Metamorphosis insectorum Surinamensium). Vitathatatlanul ez Merian legfontosabb munkája: 60 metszet a Suriname-ban tanulmányozott rovarok fejlődésének fázisairól, a lepkékről szóló könyvéhez hasonlóan illusztrált kiadás.

1717 januárjában hunyt el Amszterdamban. Festményeiből vásárolt I. Péter orosz cár is – Dorothe Mariat pedig később meghívták Szentpétervárra, ahol a cár tudományos illusztrátoraként kapott munkát, s ezzel ő lett az első nő, akit az Orosz Tudományos Akadémia foglalkoztatott. Merian kisebbik lánya, Johanna Helene 1711-ben férjével Suriname-ba költözött, ahol művészként szintén saját nevet szerzett.