Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

November 14-e: diabétesz világnap

1991-ben tartották meg először a WHO és a Nemzetközi Diabetes Szövetség kezdeményezésére – Frederick Banting, az inzulin egyik felfedezőjének tiszteletére.

„A cukorbetegség az emberiség egyik legrégebbi betegsége. Teljes neve, a diabetes mellitus a görög syphon (vizelés) és a cukor szóból ered, és a kezeletlen cukorbetegség legnyilvánvalóbb tüneteit takarja: a beteg sok vizeletet ürít, amely édes, mert cukrot (glükózt) tartalmaz. A tüneteket már az ókori perzsák, indiaiak és egyiptomiak is leírták, de az állapot lényegét csak az utóbbi száz évben értették meg”; az egyik leghatékonyabb kezelés, az inzulin is csak 1922 után vált alkalmassá a betegek életminőségének javítására.

 

Kb. 30 éve a cukorbetegségnek két formáját különítették el:

  • az 1. típusú cukorbetegség (IDDM=inzulinfüggő diabetes mellitus) általában a fiatalabbaknál jelentkezik, és rendszeresen inzulininjekcióra van szükségük.

  • a 2. típusú cukorbetegség (NIDDM=nem inzulinfüggő diabetes mellitus) általában középkorúaknál, idősebbeknél jelentkezik, és gyógyszerekkel, illetve megfelelő étrenddel kontrollálható.

 

„A cukorbetegség olyan tartós elváltozás a szervezet belső vegyi rendszerében, amelynek következtében túl sok cukor (glükóz) került a vérbe. Oka az inzulin nevű hormon hiánya. Ez a hormon információt közvetítő vegyület, amely a test egyik részében (a hasnyálmirigyben) termelődik, majd a véráramba kerül, amely távolabbi testrészekbe szállítja. Előfordulhat, hogy az inzulintermelés teljesen hiányzik, például az 1. típusú cukorbetegségnél. A 2. típusnál az állapot oka általában az inzulintermelés részleges hiányának és a szervezet reakcióképességének kombinációja. Ezt nevezik inzulinrezisztenciának.”

 

"Tianjin Eye" óriáskerék (Kína) „Az inzulinkiválasztás csökkenésének számos okát ismerjük, és bárkinél jelentkezhet egy vagy több ok is. […] köztük genetikai (öröklött) okok, fertőzések, környezeti tényezők és stressz. Adott esetben bármelyik, illetve mindegyik fontos lehet.” A cukorbetegség károsíthatja a szemet (pl. hályogot okozhat), károsodhatnak a mozgató- és érzőidegek (pl. a kezekben és lábfejekben), bőr- és lábproblémák adódhatnak, ritka esetekben vesekárosodást is okozhat.

 

„A cukorbetegség egyelőre nem gyógyítható, ám egész életen át tartó kezelésre van szükség a tünetmentesség fenntartásához. A kezelés hatásossága nagy mértékben a betegen múlik, mivel általában ő maga kezeli saját magát. A cukorbetegség kezelésének három fő módja van: tabletta, inzulin és a megfelelő étrend.”

(forrás: A cukorbetegség. Pannonica, 2002)

 

„Ma hazánkban kb. félmillió cukorbeteg él, de majdnem ilyen nagyságrendű lehet a nem diagnosztizált betegek száma. […] Világszerte a lakosság minden korcsoportjában emelkedik a cukorbetegség előfordulása, a betegek száma jelenleg 150 millióra tehető, de ez a létszám az évtized végéig 225 millióra nő és feltételezések szerint 2025-re eléri a 300 milliót.” Tíz betegből kilenc 2. típusú cukorbeteg, és csupán tíz százalékuk 1. típusú.

forrás: Információk a cukorbetegségről (diabet.hu)

 

A világnap logója egy kék kör – ehhez kapcsolódóan pedig több épület is kék fénybe öltözik az ünnep tiszteletére.

Akshardham templom (India) Akshardham templom (India) Ókori templom (Portugália) Ókori templom (Portugália) Kasseli Orangerie (Németország) Kasseli Orangerie (Németország) Kinkakudzsi (Japán) Kinkakudzsi (Japán)

Kapcsolódó linkek