Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1958. október 25-én kezdték meg a Barátság liget építését

Szombat délután az L épületek és a technikumi negyed közötti háromszögben csaknem 1000 résztvevővel megkezdték a Barátság liget építését.

A talajmunkák során 35-40.000 köbméter földet kell megmozgatni a 25 ezer személy befogadására alkalmas stadion talajmunkái során. A határidő a lakosság aktivitásán, a munkákban való részvételén múlik. A társadalmi munkában kezdetben nem csak a város lakói vettek részt, hanem a városunkba látogató vendégek is: így a Német Demokratikus Köztársaság budapesti nagykövetségének munkatársai, szovjet komszomolisták, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetségének munkatársai is.

 

Az Arany Csillag Szállóban adott díszebéden a chilei parlamenti delegáció vezetője köszönetet mondott a szíves fogadtatásért. Bejelentette, hogy a magyar és chilei nép barátságának kifejezéséül chilei virágot fognak küldeni a népek barátságát kifejező Barátság ligetbe.”

forrás: Chilei virágot küld a Barátság ligetbe a chilei parlamenti küldöttség = Sztálinvárosi Hírlap 1960. 11. 18. 5.p.

 

A Barátság Ligetének megépítése három-négyéves feladat, de a munka első szakaszát már május elseje után megkezdik… Elsőnek terv szerint a sportstadion területének kiképzése van előirányozva.”

forrás: Jelinek Fülöpné: A társadalmi munkák mérlege

= Sztálinvárosi Hírlap 1959. 05. 01. 2.p.

 

Az idén itt 40 ezer köbméter földet kell megmozgatni ahhoz, hogy a sportpálya földmunkáit befejezzük… A Barátság ligethez és a csónakházhoz részletes tervek vannak.”

forrás: Deményi József: Szervezetten folynak az előkészületek... = Sztálinvárosi Hírlap 1960.03.22. 3.p.

 

 

1962-től egyre ritkábbak a liget építéséről szóló cikkek, majd 1969 februárjában már arról szólnak a cikkek, hogy mi legyen a Barátság ligettel, hiszen a dunaújvárosiak sok-sok társadalmi munkaórát áldoztak a stadionért.

 

 

Mikor a munka elkezdődött, a liget területe „város szélének” számított. Azóta köré nőtt a város, s az egyik legértékesebb területe a városfejlesztésnek.... Arról nem is szólva, hogy a Szórád Márton út szélesítésével – mely a közlekedés szempontjából egyre égetőbb kérdés – területe annyira leszűkül, hogy a stadionhoz szükséges edzőpályák és más objektumok megépítése szinte lehetetlen. Viszont a területen olcsón lehetne lakásokat építeni, részben meghagyva ligetes jellegét. A városfejlesztés szempontjából mindenképpen előnyös – és fájdalmas is – feladni a korábbi elképzelést. A sportpálya gondjainkat pedig máshol megoldani, jelenlegi központi sporttelepünket alkalmassá tenni arra, hogy igényeinknek megfeleljen.”

forrás: A város parlamentje jóváhagyta az 1969. évi városfejlesztési tervet

= Dunaújvárosi Hírlap 1969. 02. 18. 1.p.

 

1970 júliusában megkezdődik a Barátság liget beépítése. Az első Barátság ligeti lakóházat a terv szerint 1971 első felében adják át.

Kapcsolódó linkek