Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1985. szeptember 13-án jelent meg a Super Mario Bros.

A Nintendo fejlesztése minden idők egyik legsikeresebb videojátéka volt – és az egyik legismertebb még ma is.

A japán Nintendo cég két emberének, Miyamoto Shigeru és Tezuka Takashi ötletéből 1983-ban született Mario Bros. játékkonzolos videojáték folytatásaként jelent meg Super Mario Bros. A játék 1987 májusában lett elérhető Európában – és azóta gyerekek millió játszhattak vele. Sokat dicsérték karaktergazdagsága, a játékszintek változatossága és a könnyed irányíthatósága miatt, és első megjelenése óta már számos folytatását, változatát kifejlesztették különböző eszközökre.

 

A játék során a főszereplő az olasz származású vízvezeték-szerelő, Mario, és annak öccse, Luigi kalandjait követhetjük nyomon – illetve őket irányítva ismerhetjük meg a főhős világát. Mario célja az, hogy Bowser király akadályain átküzdve magát megtalálja és kiszabadítsa Barack hercegnőt, Csiperke királyság uralkodójának lányát. A karakter a képernyő bal oldaláról indul, és a jobb oldalon található zászlót kell elérnie, hogy teljesítse az egyes szinteket.

 

A játék célja, hogy a különböző szinteken Mario érméket és gombákat gyűjtve (amelyek közül van, ami erősebbé vagy nagyobbá teszi, és van, amely plusz életet ad neki) kikerülje vagy legyőzze ellenségeit. Meghatározott számú élettel indul Mario a kalandra – de ha az összeset elvesztette, vége a játéknak. A játék nyolc világból áll, és mindegyik világ négy szintből. Minden utolsó szint egy kastély, ahol Bowser vagy valamelyik csapdája várja. Vannak vízalatti, bónusz és rejtett területek is a játékban – és csöveken keresztül tud egyikből a másikba átugrani.

 

A Super Mario Bros.-t 2005-ben az egyik legjelentősebb videojátékokkal foglalkozó oldal, az IGN minden idők legjobb játékának nevezte. Az elmúlt három évtized alatt 40 millió példányt adtak el belőle világszerte – ezzel Mario kalandja lett a legtöbbet eladott játék 2006-ig (a Wii Sports megjelenéséig). Készült belőle anime (1986-ban), egy amerikai rajzfilmsorozat (1989-ben) és egy film is 1993-ban.