Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1990. szeptember 14-től A Dunaújvárosi Hírlap új neve "A Hírlap"

"A mi javaslataink: A Hírlap, Dunamenti Napló, Dunaújvárosi Hírmondó"

A Dunaújvárosi Hírlap az olvasói, barátai segítségét kérte abban, hogy új nevet találjon az újságnak. Kérésük, általuk sem várt sikert aratott: összesen 1823 javaslat érkezett és két olvasó vélte úgy, hogy felesleges a névváltoztatás. Nehéz volt a választás a beérkezett számtalan jó ötlet és köztük sok azonos vagy hasonló felkínált újságnévből. A szavazást nyerte: „A Hírlap” Dunaújváros és a városkörnyék lapja. Ami a lapnevet illeti, nem volt könnyű a zsűri feladata, hisz olyan nevet kerestek, ami utal a tradíciókra, arra a kapcsolatra, ami a város, a környék lakói és az újság közt az elmúlt évtizedekben kialakult, ugyanakkor jelzi azt is, hogy szakítanak a régi beidegződésekkel, a lap nevéhez fűződő, ma már nem vállalható hagyományokkal. „Némi magyarázat a választáshoz: úgy véljük, így megőrizzük a jó hagyományokat, s nem kell egy új nevet „megtanulni”, de jelezzük a változást is. Emellett mind a város lakói, mind pedig a környéken élők magukénak érezhetik az új lapot.”

forrás: Dunaújvárosi Hírlap, 1990.08.07., 8.o.; A Hírlap, 1990.09.14., 1.o.

 

 

…. hogy miért is volt szükség a változtatásra? Megtudhatjuk az 1990 júliusában megjelent felhívásból:

Legyen a névadónk!

Reméljük olvasóink észrevették, hogy lapunk hangja, stílusa az utóbbi hónapokban megváltozott. Az ország és valamennyiünk életében bekövetkezett változások mellett nem mehetünk el észrevétlenül. A jövőben szeretnénk még inkább a város és a városkörnyék lapja lenni és ehhez úgy véljük, hogy nemcsak tartalmi, hanem formai változásokra is szükség van. Ilyen lenne a lap nevének megváltoztatása is. Olyan nevet szeretnénk magunknak, amely kifejezi azt a kapcsolatot, amely köztünk és az olvasóink között kialakult. Kifejezi azt, hogy a város rangjának, városi szerepkörének növekedésével együtt már nemcsak egy település, hanem a városkörnyék lapja is akarunk lenni. Várjuk olvasóink javaslatait, észrevételeit. A beküldők között egy kétszemélyes velencei utazást (fődíj), két zsebrádiót, és öt 200 forintos vásárlási utalványt sorsolunk ki. A mi javaslataink: A Hírlap, Dunamenti Napló, Dunaújvárosi Hírmondó, de ezektől eltérő javaslatokat is várunk.”

forrás: Dunaújvárosi Hírlap, 1990.07.10., 8.o.

A Hírlap első száma A Hírlap első száma

 

Aztán teltek az évek és az A Hírlap nevet nehezen tudták az olvasók megszokni, elfogadni, és név ide vagy oda, továbbra is Dunaújvárosi Hírlapnak hívták, sőt így kérték az újságosnál is. Mivel „nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket” a kiadó, a szerkesztőség gondolt egyet: ha a régi nevet így szerették, megszokták az olvasók, miért ne legyen (megint) ez a neve? Így aztán 1996. január elsejétől - közkívánatra - újra és azóta is Dunaújvárosi Hírlap a neve.

forrás: Dunaújvárosi Hírlap, 1996.01.01., 1.o.

Kapcsolódó linkek