Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1957. január 14-én halt meg Humphrey Bogart

A máltai sólyom, az Afrika királynője és a Casablanca főszerepei a legnépszerűbb színészek egyikévé tették.

Az 1940-1950-es évek egyik legnépszerűbb színésze karrierje során több mint 80 filmben játszott. A legjobb színésznek járó Oscar-díjat az Afrika királynője (1951) című filmben nyújtott alakításáért kapta, két másik szerepéért (Casablanca és Zendülés a Caine hadihajón) pedig jelölték a díjra.

Humphrey Bogart 1921-ben debütált: első szerepében egy japán pincért alakított. Bár apró szerep volt, a filmesek fel sem figyeltek rá, a családját és barátait sikerült lenyűgöznie. 1936 meghozta számára az áttörést: egy szökött gyilkost játszott (igen meggyőzően) A megkövült erdő című drámában – a közönség pedig rajongott érte. Karakterszínésszé vált: hűvös, nyers, hallgatag és modoros, gyakran érzéketlennek tűnő karaktereket játszott. Számára ebből kitörés volt a minden idők egyik legnagyobb romantikus filmje, a Casablanca. Mindezek mellett olyan filmekben játszott, mint A máltai sólyom (1941), a Hosszú álom (1946), A Sierra Madre kincse (1948), vagy a Sabrina (1954).

 

A máltai sólyom (1941) A máltai sólyom (1941) Casablanca (1942) Casablanca (1942) Afrika királynője (1951) Afrika királynője (1951)

 

„Játszott szerepeit összekötve is kialakítható a Bogart-jelenség sémája: margón levő társadalomkiszorított (iszákos tengerész az Afrika királynőjében, gyanús múltú mulatótulajdonos a Casablancában, rezignált magándetektív A máltai sólyomban, csavargóból lett aranyásó A Sierra Madre kincsében). Színészi játékmódja mintha Hemingway díszítés nélküli, férfias írásmódját reprodukálná magatartássá. (Hemingway mondta: nem ismer nála érdekesebb arcú embert.)

Negyvenen túl is fiús testű. Negroid ajkak. Darabos férfimozgás. Taglejtéseinek szófukarsága. Sosem gesztikulál. (Ha felemeli kezét: üt.) Komoly. Sőt: komor. Szorult helyzetben azonban mindig mosolyog a szeme. Mintha azt árulná el: ürességtől irtóztában bocsátkozott veszedelmekbe. Hammett nevezetes detektívjének. Sam Spade-nek szerepében (A máltai sólyom) ez a veszélynek örvendő rejtett mosoly színészi védjegynek érződik. Mintha azt mondaná: minél rosszabb, annál jobb. Kerüljek csapdába bár: az elfoglaltság kitölt.”

forrás: Molnár Gál Péter: Humphrey Bogart, a leélő (filmvilag.hu)

Kapcsolódó linkek