Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1925. február 20-án született Robert Altman

A rendező érezte a különböző világok dinamikáit, ráadásul humoros és önironikus volt.

Robert Altman néhány éves katolikus képzés után Lexingtonba utazott, ahol jelentkezett a Wentworth Katonai Akadémiára. 1945-ben a Légierő egyik pilótája lett, ám a háború befejezte után katonai múltjával is leszámolt. Ekkor döntött úgy, hogy megpróbál betörni a filmes világba.

Első próbálkozásai nem arattak sikert, így maradt a tévénél, ahol különböző sorozatoknak rendezett epizódokat. 45 éves korára Altmant még mindig sikertelen direktorként tartották számon.

A nagy áttörést 1970-ben a koreai háborúról szóló fekete komédiája, a M.A.S.H. hozta meg. A film rengeteg nézőt vonzott és nagy kritikai sikert hozott, az Oscar-jelölés mellett elnyerte Cannes-ban az Arany Pálmát.

M.A.S.H. M.A.S.H. Gosford Park Gosford Park Rövidre vágva Rövidre vágva Robert Altman Robert Altman
 

Altmant öt alkalommal jelölték a Oscar-díjra: a M.A.S.H-en kívül a Nashville-ért, A játékosért, a Rövidre vágváért és legutóbb 2001-ben a Gosford Parkért. Soha egyetlen rendezőt sem jelöltek többször a legjobb rendező díjára, mint Altmant, pedig nagy verseny volt Alfred Hitchcock, Martin Scorsese és közte. 2006-ban életműdíjjal ismerte el munkásságát az Akadémia. Ekkor árulta el azt is, hogy közel egy évtizeddel előtte szívátültetésen esett át.

„Nagyon szerencsésen alakult a karrierem, mivel soha nem kellett olyan munkát elvállalnom, amit ne akartam volna” - emlékezett vissza a pályájára az életműdíj átvételekor. Altman egyike volt a legegyedibb alkotóknak a modern filmesek között: rendszeresen rengeteg színésszel dolgozott, bátran improvizált és hosszú beállításokat használt.

A M.A.S.H-hez mérhető sikere csak a titokzatos gyilkosságról szóló Gosford Parkkal volt 2001-ben, amikor hat Oscar-díjra jelölték, bár aztán csak a legjobb forgatókönyv díját kapta meg, illetve a Golden Globe-on elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat.

Kapcsolódó linkek