Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1999. augusztus elsején adták át a Petronas-ikertornyot

Malajzia egyik legfontosabb épülete, a nemzeti fejlődés szimbóluma.

A nappal méltóságteljes, éjszaka káprázatos 452 méter magas Petronas-ikertorony Kuala Lumpur, Malajzia fővárosának koronaékszere. Az épületegyüttes építtetője és tulajdonosa a nemzetközi malájziai olajvállalat, a Petronas (az egyik tornyot teljes egészében ők foglalják el). A két torony jelenleg – turisztikai látványosság mellett – irodaházként (IBM, Microsoft, Boeing, stb.) működik. A két torony és a hozzájuk tartozó épületegyüttes mindemellett bevásárlóközpontnak, művészeti galériának, koncerteremnek, akváriumnak is helyet ad.

 

Az épület terveit a számos amerikai felhőkarcolót is megálmodó César Pelli készítette, több más építésszel együtt. Az alapok ásásának 1993 tavaszán álltak neki, az építkezést egy évvel később kezdték meg, miután több szigorú tesztnek és szimulációnak is megfeleltek a tervek. A Petronas-ikertorony fő alkotórészei az acél, a vasbeton és a speciálisan kialakított üveg (fény- és zajszűrő) alkotja: az épület szerkezete 1996 júniusában készült el, és még két éven keresztül folytatták annak alakítását, szépítését.

 

A 452 méter magas tornyokban 88 szintet alakítottak ki. Amelyek közül több látogatható is. A legnagyobb látványossága a két tornyot összekötő Skybridge. A kétszintes híd a 41-42. emeleten található, 170 méter magasan az utcák felett; az alsó támasztásokkal az egész kialakítása egy M betűt formáz. Innen csodálatos kilátás nyílik az épületegyüttesre, a városra, éppen azért nem csoda, hogy népszerű turisztikai célpont. A tornyokban 29 kétszintes személylift szállítja az embereket (ezek 3,5-6 m/s sebességgel száguldanak), de ezek mellett még 6 teherlift és négy szolgálati felvonó is működik.

 

Az épület dizájnja a Malajziai-félsziget művészeti értékeket tükrözi: a modern iszlám stílusú tornyok külseje egy tradicionális helyi kézműves tárgyra, a fonott kosárra emlékeztetnek. A belső díszítésnél megjelennek a helyi szövés- és fonásminták, fafaragások, kézműves tárgyak. A tornyok padlózatát az iszlám művészet egyszerű geometrikus eleme díszíti: két egymásba kapcsolódó négyzet, amely egy nyolcágú csillagot formáz. Építészetileg ennek komoly jelentősége van; az iszlám kultúra egyik alapelvének motívuma: „egység az egységben, harmónia, stabilitás és racionalitás”.