Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1818. július 30-án született Emily Bronte

"Akármiből teremtettek is lelkeink, az övé és az enyém ugyanabból van."

Vannak az irodalomtörténetnek nagy talányai, Emily Bronte esete is ezek közé tartozik. Hogyan egyeztethető össze egy teljes mértékben átlagos és "unalmas" élet azzal az irodalmi alkotással mely mindmáig emberek millióira fejti ki lenyűgöző hatását?! Az ír lelkész gyermeke szinte egész életét Haworthben, a yorkshire-i lápvidéken élte le.

Anyja halála után nagynénje nevelte Charlotte nővérével és Anne hugával, valamint fivérükkel Branwellel együtt. Rendszeres iskolai oktatásban csak rövid ideig részesült. 1836-ban hat hónapig nevelőnő volt, majd Charlotte nővérével Brüsszelbe ment, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek tervezett nevelőintézetük vezetéséhez.

Nagynénjük halála miatt hazatértek és Emily soha többé nem hagyta el otthonát. Tüdőbajban halt meg, végig lábon viselve betegségét és utolsó percéig sem fordult orvoshoz. Kötöttséget nem tűrő, heves természetű, szárnyaló képzeletű, befelé forduló egyéniség volt.

Charlotte 1845-ben találta meg húga kéziratos verseit, melynek egy része egy képzeletbeli országról, Gondalról, Emily és Anne gyermekkori fantáziavilágáról szól.

forrás:literatura.hu

Emily Bronte egyetlen regényt írt, az Üvöltő szeleket (Wuthering Heights, 1848), világirodalmi jelentősége mégis páratlan.

"Szelesdomb: így hívják Heathcliff házát. Ez a név találóan fejezi ki a légkör kavarodását, melyet ez a hely viharos időben megszenved. Bizonyára egészséges és tiszta itt a levegő minden évszakban. Jól láthatjuk, milyen erővel fúj erre az északi szél, ha egy pillantást vetünk a ház végébe. Néhány félvállas, satnya fenyő áll ott, odább meg a csenevész sövény gallyai egy irányba nyúlnak, a nap alamizsnájáért esengőn. Az előrelátó építész szerencsére gondos munkát végzett: a keskeny ablakok mélyen benn ülnek a falban, és szegletkövek védik a sarkokat.

Mielőtt átléptem volna a küszöböt, hátramaradtam, hogy megcsodáljam a homlokzatot díszítő fura domborműveket; különösen a főkapu körül voltak szép számban láthatók. Felül - omlatag griffmadarak és pucér kisfiúk között - felfedeztem az 1500-as évszámot és a Hareton Earnshaw nevet. Szívesen fűztem volna mindehhez néhány megjegyzést, és a ház rövid történetét is meghallgattam volna, ha a morc tulajdonos elmondja, ő azonban úgy állt a küszöbön, mint aki gyors belépésemre vagy végleges távozásomra vár, tehát nem akartam növelni türelmetlenségét, mielőtt a ház belsejét látom."

Kapcsolódó linkek