Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1960. július 9.: vasas táncfesztivál Sztálinvárosban

A kétnapos rendezvény a vasas néptáncegyüttesek II. országos találkozója volt.

Az ország felszabadulásának tizenötödik, és a fesztivált rendező Sztálinváros alapításának tizedik évfordulója tiszteletére 1960. július 9-10-én rendezték meg városunkban a vasas néptáncegyüttesek II. országos találkozóját.

 

Több mint 100 táncos vesz részt a fesztivál nyitótáncában, az Ünnepi bokrétában szombaton este. A népviseletbe öltözött csoportok vasárnap délelőtt felvonulnak a Bartók Béla Művelődési Ház elé, majd délután és este lépnek ismét színpadra. A vasárnap esti bemutatót a Virágköszöntő zárja, amelyben minden résztvevő együttes színpadra lép.

forrás: Ma és holnap országos vasas táncfesztivál lesz Sztálinvárosban = Népszabadság, 1960. 07. 09. 8.p.

 

A fesztivál iránt máris nagy az érdeklődés és elővételben közel 30.000 forint értékű jegy kelt el. A fesztiválra sok vendéget is várnak Erre az alkalomra a budapesti üzemek dolgozói különvonaton érkeznek meg, vasárnap reggel.”

forrás: Máris nagy érdeklődés előzi meg a táncfesztivált. Itt lesz a rádió és televízió is

= Sztálinvárosi Hírlap, 1960. 07. 05. 1.p.

 

Szerte az országból vidám fiatalokat szállító vonatok és autóbuszok indultak meg, hogy a fesztivál színhelyére szállítsák Csepel, Budapest, Győr, Diósgyőr, Ózd, Székesfehérvár legjobb öntevékeny táncosait... Az idei fesztiválon négy csoport is mutat be cselekményes táncjátékot. Ilyen kezdeményezéssel az öntevékeny táncmozgalomban ezidáig még nem találkoztunk. Ezért is előzi meg fokozottabb érdeklődés az idei fesztivált. A bemutatók után eldől majd, hogy ezek a kezdeményezések helyesek és előremutatóak voltak-e.”

forrás: Nagy Jenő: Szeretettel köszöntjük a táncfesztivál részvevőit! = Sztálinvárosi Hírlap 1960. 07. 08. 5.p.

 

 

A csepeli vasmű táncosai a dobogón A csepeli vasmű táncosai a dobogón

Sztálinváros fennállásának 10. évfordulójára nagyszabású táncjátékot készítettem „Város születik” címmel. Modernebb irányzatokkal és új kifejezési eszközökkel állítottam össze a táncjáték koreográfiáját. Színpadtechnikailag is új formákhoz folyamodtam, vetített díszleteket is alkalmaztam...A táncjáték megelevenítette a parasztok lázadását, a földmérést, az építőmunkát, az első csapolást, és a 10 éves évfordulót ünneplő várost. A táncjátékot a Ganz MÁVAG Szimfonikus Zenekara kísérte Kenessey Jenő betanításával, a zene szerzője, Borlói Rudolf vezényelte a zenekart, Kastyák Margit tervezte a jelmezeket, a novellát és a forgatókönyvet feleségem, Tomcsányi Éva készítette. Mindketten táncoltunk a műsorban.”

forrás: Wünsch László: A Vasmű Együttesének megalapítása = Tomcsányi Éva - Wünsch László: Tánclépések. Dunaújváros táncművészetének története. Dunaújváros, 2010. Meritum Text Kiadó