Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1998. július 6.: I. Országos Origami Tábor Dunaújvárosban

Origami hét napon át: óriás-origami, virágok, állatok, dobozok, játékok, díszítés, papírszobrok...

"Az ötlet, hogy az origami kedvelőknek nyári tábort szervezzenek, a közel háromszáz tagot számláló Országos Origami Kör egy korábbi összejövetelén merült fel. A művészi papírhajtogatás magyarországi szerelmesei közül a dunaújvárosi Horváth Ákos – a helyi TIT égisze alatt működő origami csoport, a Dunaújvárosi Origami Kör lelkes vezetője – vállalta az ezzel járó feladatokat. Így hát mi sem természetesebb, hogy az első Országos Origami Tábor megrendezésével városunk büszkélkedhet."

Dunaújvárosi Hírlap, 1998.07.08., 1., 3.o

 

 

„Dunaújváros ad otthont hétfőtől az első Országos Origami Tábornak. A különleges rendezvénysorozat negyven résztvevője a főiskola kollégiumában délelőttönként foglalkozásokon vesz részt, amelyeken elismert origami-szakemberek előadásokat is tartanak. A programban egy papírgyári látogatás is szerepel, amelyen megismerkedhetnek az origami „alapanyag” előállításának folyamatával. A napi foglalkozásokon kívül a hét egyik legérdekesebbnek, leglátványosabbnak ígérkező programja az óriás-origami készítése lesz, amelyet a Dózsa György Általános Iskolában rendeznek. Lesz még Ki mit tud?, ügyességi versenyek, origami-sárkányok készítése és röptetése, origami-vetélkedő, szabadidős programok, amelyek mind-mind a művészi papírhajtogatás köré szerveződnek. … A táborban, a legifjabb résztvevő tíz-, a legrangosabb korú hetven esztendős. Van, hogy néhány percet, de alkalmanként akár három-négy órát is igénybe vesz egy-egy remekmű megalkotása. Az itt készült munkákból kiállítást is rendeznek.”

forrás: Dunaújvárosi Hírlap, 1998.07.08., 1., 3.o., 1998.07.11., 1, 3.o.

 

Dunaújvárosban 1996-ban alakult az origami csoport, amelynek fiatalok, idősek egyaránt tagjai. Vezetője Horváth Ákos. A kör fő célja az origami oktatása, kiállítások szervezése, s gyermekrendezvényeken való részvétel mellett egy olyan regionális központ létrehozása, amely minden origami iránt érdeklődő számára hiteles forrásként szolgálhat.

Ezekből az alapelvekből kiindulva rendszeres foglalkozásokat tartanak pedagógusok, óvónők, s gyermekek részvételével. Az aktuális modellek (ünnepek) mellett az origami sokféle területére elkalandoznak. Ebben nagy segítséget nyújt házi könyvtáruk, amelyben a tagok bőséges választékot találnak a sokféle hajtogatás leírásból. Állandó kapcsolatot tartanak fenn az ország többi origami körével, mely tapasztalatcserére, közös kiállítások, táborok szervezésére ad lehetőséget. Bemutatkozó tárlatuk 1997 februárjában volt a Bartók Aula Galériában.

forrás: Magyar Origami Kör