Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1925. július 10-én kezdődött a "daytoni majomper"

Egy tanárt azért fogtak perbe, mert diákjainak a darwini evolúciós elméletet tanította.

Bár már több mint 50 év telt el Darwin nagy vihart kavart elméletének megszületése után, az emberek gondolkodása nem sokat tudott változni. Az, hogy az ember a majmoktól származik, nem csak hogy elképzelhetetlen volt sokak számára, de ellent mondott a bibliai teremtés történetének is, és a mélyen vallásos emberek nem tudták ezt az elméletet elfogadni. Így mikor egy John Thomas Scopes nevű tanár Darwint próbált tanítani iskolájában, a városka darwinizmus elleni lakói jogi lépéseket tettek.

 

A darwini elmélet tanítását ugyanis Tennessee államban törvényileg szabályozták (ez volt az ún. Butler-féle törvény, amely 1925-1967 között volt érvényben): „Minden olyan egyetemen vagy nyilvános iskolában, amelyet egészben vagy részben közpénzekből tartanak fenn, tilos olyan elméletet tanítani, amely tagadja, hogy az embert Isten teremtette, amint ez a Bibliában meg van írva s ehelyett azt hirdeti, hogy az ember alsóbbrendű állatoktól származott.” A tanárt perbe fogták: és nem csak a kisváros, hanem az egész Egyesült Államok szenzációjává nőtte ki magát.

 

A daytoni majomper néven elhíresült esemény 1925. július 10-én vette kezdetét. Nem csak nagynevű védőügyvédek és ügyészek, hanem újságírók tömegei is érkeztek, hogy tudósítsanak. „Megjöttek a közeli és távoli vidék Bibliát forgató farmerei is; ki szekéren, ki rozoga autón, családostul, hogy tanúi legyenek, amikor a hitet megvédik a hitetlenek ellen. A főutcát véges-végig ellepték a lacikonyhások és egyéb vásári árusok. Majd az egész nyüzsgő-tolongó sokaság összecsődült s csatlakozott a város felizgatott népéhez: gyűléseztek, tüntettek, felvonultak, jelszavakat kiáltottak és nagy táblákat hordoztak körül Mózes vagy gorilla? felirattal. A per „tudományos” vitává vált. „A bíró véget vetett a vitatkozásnak. Nincs szükség semmi további bizonyításra; itt nem Mózes vagy Darwin igazságáról van szó, hanem csakis arról, hogy Scoper tanár megsértette-e Tennessee állam törvényét? Ezt pedig nyilván megcselekedte. A nagy per azzal végződött [július 21-én], hogy a vádlottat 100 dollár pénzbüntetésre ítélték, azonban Mózes és a gorilla pere eldöntetlen maradt.”

(forrás: Ráth-Végh: Két évezred babonái. Elektra, 1998, 179-183.o.)

Kapcsolódó linkek