Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1803. augusztus 3-án született Joseph Paxton

Az 1851-es londoni világkiállításon építette fel a KRISTÁLYPALOTÁT

Joseph Paxton a devonshire-i herceg kertésze volt, később barátja és tanácsadója lett. 1826-tól a derbyshire-i birtokon lévő chatsworthi park felügyelője volt. 1837-ben 84x37 m alapterületű kerti melegházat tervezett vasból és üvegből, majd liliomházat épített. Ezek nyomán választották ki vas- és üvegszerkezetű tervét az 1851-es londoni világkiállítás pavilonjának megvalósítására.

A Kristálypalota Fox és Henderson közreműködésével épült fel, hat (más adatok szerint kilenc) hónap alatt - ekkora hagyományos kőépület megépítése évekig tartott volna. Kivitelezése a XIX. század közepén nem volt könnyű feladat, a fa talpgerendákra állított szerkezetet 1,2 m-es vasvázas elemekből szerelték össze. ...

Az épület főformái tiszta szerkezetet fejeztek ki, bár a részletekben még a régi stíluselemek éltek. Paxton szabványos részleteket alkalmazott, az ablaktáblák egyformák voltak a cserélhetőség érdekében. A Kristálypalota homlokzata háromsoros, lépcsőzetes megjelenést nyújtott, a falat vas és üveg adta. A kortársakban méreteivel, áttekinthetőségével és egyszerűségével lenyűgöző hatást ébresztett, a teret csak finoman tagolt vas és üveg hálózat határolta, melyet a változó ég színezett. Rendkívüli fény- és térhatásával új távlatokat nyitott az építészeti téralakításában, meggyőzően illusztrálta a modern építőanyagok és a sorozatgyártás előnyeit.

Ez volt az addigi legnagyobb méretű kiállítási csarnok, a modern kiállítási épületek egyik mintaképévé vált és az építőipari forradalom kezdetének tekintik az angol építészetben, mivel az első előre gyártott elemekből szerelt épület volt. A XIX. században csak egyetlen párja van: az 1889-es párizsi világkiállítás gépcsarnoka. Forradalmi szerepét az építészetben csak később ismerték fel, de utóbb kiállítási épületek sorának tervezése indult ki megoldásaiból. ... 1852-54 közt a pavilont szétszerelték és Upper Norwoodban más formában építették újra fel. ... A Kristálypalota 1936-ig állt Upper Norwoodban, akkor tűzvész következtében elpusztult.

forrás: epiteszforum.hu

A Kristálypalota  építésének történetéről és Joseph Paxton alakjáról Alessandro Baricco Harag-várak című regénye mesél.