Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1936. augusztus 19-én halt meg Federico Garcia Lorca

"Halállal találkoztam. / Föld rétje holtra válva. / Egy ember kis halála."
Federico Garcia Lorca szavakkal, dallamokkal, színekkel harcolt az emberi méltóságért, egyenlőségért, méltányosságért, demokráciáért. Meg is bűnhődött érte, a sötétség zsoldosai a számlálhatatlanokkal együtt őt is elpusztították.
Haláláról Radnóti Miklós írt siratóéneket.
 

Radnóti Miklós: Federico García Lorca, 1937

Mert szeretett Hispánia
s versed mondták a szeretők, -
mikor jöttek, mást mit is tehettek,
költő voltál, – megöltek ők.
Harcát a nép most nélküled víjja,
hej, Federico García!

 

Federico Garcia Lorca e legősibb spanyol kultúrájú tájról, Andalúziából származott. Az értelmiség felé törekvő, módos családban született.
 
Apja jól gazdálkodó, olvasó, éneklő földműves volt, aki tanítónőt vett feleségül. A népdalokat és a tanulási-tanítói igényt együtt örökölte. Iskolákba járatták, és ő vidáman és lelkesen szeretett tanulni. Tizenhat éves fővel már egyetemre érett, egyetemre is járhatott: a nagy hírű, ősi granadai legfelsőbb iskolába.
 
Párhuzamosan tanult filozófiát és jogot, ezek mellett megfelelő tanintézetekben zenét és festészetet is. Világirodalmi jelentőségét elsősorban drámai műveiben kell felismernünk. A komédiától a tragédiáig otthon van minden színpadi játékban.
 
Költő volt, a múlhatatlan emlékű nagyok egyike. Drámaíró volt, egyéni hangú, sajátos színfolt a színi-irodalomban. Népszerű zeneszerző, sikeres festő-rajzolóművész, néprajztudós. Színházszervező s ezen belül dramaturg, rendező, ha kellett akár tragikus, akár komikus színész.
 
Rövid életében is az élő spanyol kultúra legkiválóbb, sőt legsikeresebb korabeli alakja.

(forrás: literatura.hu)

Kapcsolódó linkek