Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1314. november 29-én halt meg IV. (Szép) Fülöp

Róla szól Maurice Druon Elátkozott királyok című sorozatának A vaskirály című kötete

IV. Fülöp a középkori Franciaország egyik legjelentősebb királya, III. Fülöp és Aragóniai Izabella másodszülött fia, anyai ágon II. András magyar király dédunokája. X. Lajos, V. Fülöp és IV. Károly, valamint Izabella angol királyné édesapja volt.

Uralkodása alatt Franciaország az egyik legjelentősebb európai hatalommá vált. IV. Fülöp, akire férfias külseje miatt ragasztották a „szép” jelzőt, és VIII. Bonifác pápa között már 1296-ban komoly feszültség bontakozott ki. Fülöp megadóztatta az egyházat, amire Bonifác néhány éves meghunyászkodást követően kiátkozással válaszolt.

Az agg pápa viszont esélytelen volt a Róma ellen vonuló francia csapatokkal szemben. VIII. Bonifácot megfosztották hatalmától, és egy új, franciabarát egyházi vezetőt ültettek helyére. Róma helyett Avignon lett az új katolikus központ, ami azt jelentette, hogy a pápaság francia befolyás alá került.

VIII. Bonifác után Fülöp a templomos lovagokkal való leszámolásra mozgósította erőtartalékait. A többek között pénzügyletekkel is foglalkozó lovagrend hatalmas szálka volt a király szemében, ezért Fülöp úgy döntött, hogy koholt vádak alapján pert indít ellenük. A több éven át tartó eljárásban homoszexualitással, hitetlenséggel, eretnekséggel vádolták meg a rend tagjait.

Miután rájuk bizonyították a bűnösséget, a rendet feloszlatásra és vagyonelkobzásra ítélték, vezetőiket pedig máglyán megégették. A templomosok ily módon megszerzett vagyonával IV. Fülöp megteremtette a királyság anyagi biztonságát.

Már kortárs ellenfelei és tisztelői is Vaskirálynak vagy Márványkirálynak nevezték.Fülöpnek nem okozott különösebb fejfájást az utódlás kérdése, hiszen három fia is született: (Civakodó) Lajos, (Hosszú) Fülöp és Károly. Amikor 1314. november 29-én Fontaineblau-ban IV. (Szép Fülöp) meghalt, legidősebb fia, Lajos foglalta el a helyét.

Szép Fülöp életéről szól Maurice Druon Elátkozott királyok című történelmi sorozatának A vaskirály című kötete.