Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1913. október 22-én született Botond-Bolics György

Közel száz évet átölelő trilógiája: Ha felszáll a köd, Ezer év a Vénuszon, Idegen bolygón született

A mérnöki tudással (és képzettséggel) is rendelkező író 1957-ben kezdett tudományos-fantasztikus regényeket és ifjúsági ismeretterjesztő műveket írni. 1969-1975 között több rádió- és tévéjátékát közvetítették, 1975-től folytatásokban jelent meg a Mikrobi, a mesterdetektív című, László Endrével közös írása a Kincskeresőben – rádiójáték is készült belőle. 1973-1974-ben mutatták be a Mikrobi című magyar rajzfilmsorozatot: a 13 epizódot megélt sorozat forgatókönyvét többek között Botond-Bolics írta.

 

 

Legismertebb regénye(i) a közel 100 évet átívelő trilógiája (Ha felszáll a köd, Ezer év a Vénuszon, Idegen bolygón született), amely „a jövőbeli világállam és az azt irányító Népek Tanácsának döntését s ennek következményeit állítja középpontba. A jövő embere gyarmatosítja a Vénuszt, s leigázza az ott ősemberi szinten élő, füttyjelekkel kommunikáló, de értelmes lakókat, akiket óriási denevérekhez való hasonlatosságuk miatt antropteráknak (antroposz ’ember’ + ptera ’szárnyas’) neveznek el.

 

Mind a három kötet a két külön világ, két civilizáció konfliktusokkal, háborúkkal teli kapcsolatát, egymáshoz csiszolódását tárgyalja, hangsúlyozva a felelősség, a gyarmatosítás, a megszállás kérdését, egészen a béke és a vénuszlakók teljes jogú lényekként való elismeréséig. Az idegen bolygó leírása magával ragadó. Rengeteg már megvalósult (rádiótelefon, fényújság, kvarcolás), kitalált (űrbeli térpisztoly, planetovizor) és – akkor vagy még ma is – kísérleti stádiumban levő találmányról (vízoszkóp) olvashatunk.”

forrás: Botond-Bolics György

Kapcsolódó linkek