Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1967. október 17-én mutatták be New Yorkban a Hair című musicalt

"Lépj ki a bűvös körből / A dal most érted szól"

A Hair egy „törzs” történetét meséli el: politikailag aktív, hosszú hajú hippik egy csoportjáról – egy bohém New york-i társaságról szól, akik a vietnami háborúba ellen harcolnak. A fiatalok igyekeznek teljes életet élni egy olyan világban, ahol szabad a szerelem, lázadhatnak a háborúk, a konzervatív szülők és a társadalom ellen. A musical szokatlan látványvilága sok kritikát váltott ki: ez volt az első olyan darab a Broadwayen, amelyben teljesen meztelen színészek is megjelentek a színpadon, helyenként trágár szavakat használtak, s az egész történet nem félt a droghasználat bemutatásától sem.

A Hair szövegkönyvét, dalait James Rado és Gerome Ragni írta, a zenét Gal MacDermot szerezte. A címet egy Jim Dine festmény ihlette (egy fésűt és néhány hajszálat ábrázolt). Rado azt mondta, a hosszú haj a hippi korszakban, „a szabad gondolkodás egyik látható jele volt. Minél hosszabb volt valakinek a haja, annál nyitottabb az elméje. A hosszú haj megbotránkoztató volt, egyfajta lázadás.” Az első nyilvános bemutatójára 1967. október 17-én került sora New York Theatre-ben, és hat hétig szerepelt a műsoron. Alig fél évvel később, 1968. április 29-én pedig már a Broadwayen is megtekinthették az érdeklődők. A Hair új utat nyitott a színházi játékban: megteremtette a rock musical fogalmát.

A darab vegyes fogadtatásra talált. Az írott sajtóban és a televízióban is pozitívan nyilatkoztak róla, azonban amit sokan jónak találtak benn, másoknak éppen az nem tetszett. Ahogy turnéba kezdve egyre több városban ismerhették meg a musicalt, egyre többször akadtak gondok az állampolgárokkal is: egyre több lett a tiltakozók száma is, akik nem nézték jó szemmel a darabot. Igyekeztek megakadályozni az előadások megszervezését, megtartását: jogi viták (az amerikai zászló használata miatt), bombát is dobtak 1971-ben az egyik színházra…

A Broadwayen 1750 előadást is megért a darab. Azóta számos színházban játszották nagy sikerrel már szerte a világban, több zenei album is született, néhány a Top10-es listára is felkerült. Megért egy filmadaptációt (1979-ben mutatták be: ez is sikeres lett, annak ellenére, hogy sokak szerint a történet lényegesen eltér az eredetitől), és 2009. március 31-én a Broadwayen ismét műsorra tűzték. A musical dalai többször jelentek már meg lemezen, több toplistás, s mára klasszikus lett.

Kapcsolódó linkek