Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1922. november 14-én kezdte meg adását a BBC

"maradjon közszolgálati intézmény, folyamatosan fejlesztve összes eddigi szolgáltatását."

A British Broadcasting Corporation (röviden: BBC) egy állami tulajdonú, kvázi független brit közszolgálati müsorszolgáltató, egyben a világ legnagyobb műsorszolgáltatója.

Csak az Egyesült Királyságban 24 000 alkalmazottat foglalkoztat, költségvetése eléri a 4 milliárd fontot (kb. 1500 milliárd forint). Működési költségeit elsősorban a brit állampolgárok által fizetett televízió üzembentartási díj fedezi.

1922-ben alakult meg British Broadcasting Company Ltd néven, majd 1927-ben került állami tulajdonba. A kísérleti televízióadások 1932-ben kezdődtek meg, majd 1936-tól megindultak a rendszeres adások. A II. világháború alatt 1946-ig az adás szünetelt. 1964-ben indult a BBC 2 adása, és 1967-ben kezdődött meg a színes műsorsugárzás.

A BBC ismeretterjesztő és szórakoztató televízió- és rádióműsorokat készít, emellett különböző információs szolgáltatásokat is nyújt az Interneten keresztül. A cég célkitűzése: „informálni, oktatni és szórakoztatni”. A társaságot az ún. Board of governors (kb.: kormányzótanács vagy felügyelőbizottság) felügyeli, melynek tagjait a Királynő nevezi ki, a kormány ajánlását figyelembevéve. Ez a rendszer jelenleg átalakítás alatt van, az új felügyelő testület 2007 januárjától a BBC Trust lesz.

A bevételek háromnegyedét a brit állampolgárok által befizetett üzembentartási díj fedezi, amely jelenleg havi kb. 11 fontra (kb. 4000 forint) rúg. Ezt a díjat a kormány határozza meg, és ezt minden televíziókészülékkel rendelkező embernek meg kell fizetnie, melyre törvény kötelezi az állampolgárokat. Mivel a 75 év felettiek mentesülnek a díj megfizetése alól, ezért a munkaügyi és nyugdíjfolyósító hivatal további összegeket fizet be helyettük. A befolyt összeg az Államkincstár kezelésébe kerül át, és a Parlament hagyja jóvá. Az utóbbi években jelentősen megnövekedett a saját készítésű programok nemzetközi értékesítéséből származó bevétel.

forrás: BBC (wikipedia.hu)

Kapcsolódó linkek