Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1944. július 31-én tűnt el Antoine de Saint-Exupéry

„Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelídít.”

És ennek bizony immár hat éve. S én még soha senkinek sem meséltem el ezt a történetet. (…)

De lám csak, van itt egy rendkívüli kérdés! A szájkosárról, amit a kis hercegnek rajzoltam, lefelejtettem a bőrszíjat! Sose tudhatja fölcsatolni a bárányára. S én azt kérdezem magamban? „Mi történt a bolygón? Lehet, hogy a bárány megette a virágot...” (…)

Nagy rejtelem ez. Mert ti is szeretitek a kis herceget, nektek se mindegy, mint ahogy nem mindegy nekem sem, hogy valahol a mindenségben, ki tudja, merre, egy bárány, akit nem is ismerünk, lelegelt-e egy rózsát, vagy sem...

Nézzetek föl az égre. És tegyétek föl a kérdést: megette vagy nem ette meg a virágot a bárány? S aszerint, igen vagy nem, meglátjátok, egyszerre megváltozik minden...

És soha, egyetlen fölnőtt sem fogja megérteni, hogy ez milyen rettentően fontos!

forrás: Saint-Exupéry, A.: A kis herceg (részlet)

 „Saint-Exupéry a gépi huszadik század író-fia: hivatásos pilóta volt a polgári repülés hőskorában, prózai hivatása regényes dél-amerikai és afrikai tájakra és kalandokba sodorta, repülőtiszt volt a második világháborúban, annak a Felderítő Légierőnek a tagja, amelynek megadatott, hogy mindvégig harcolhasson a legázolt Franciaországért. Sok száz veszélyes felderítőútján készült a halálra, amely Korzika felett érte el, 1944-ben.”

forrás: Antoine de Saint-Exupéry: Éjszakai repülés (moly.hu)

A hivatása szorosan összekapcsolódott írói tevékenységével, abból merített, azokból szerezte tapasztalatait. Első írása 1926-ban, egy lapban jelent meg A pilóta címmel. 1928-ban adta ki első könyvét (A déli futárgép), az 1931-ben megjelent Éjszakai repüllés című regényével Femina-díjat nyert.

Antoine de Saint-Exupéry az 1935-ben megrendezett Párizs-Saigon repülőversenyen súlyos repülőgép-balesetet szenvedett Egyiptomban, de hatalmas szerencsével, négynapi szörnyű nélkülözés után végül megmenekült a szomjan halástól. Saint-Exupéry itteni élményei alapján írta meg a számos díjjal jutalmazott Az ember földje című regényt, de a „kis herceg” oldalán felbukkanó pilótában is felfedezhetjük az alkotót.

1944. július 31-én indult utolsó útjára, hogy a Rhone-völgyi német csapatokról információkat gyűjtsön – a nagy szaktudással és tapasztalattal rendelkező Saint-Exupéry azonban már nem repült haza.

Antoine de Saint-Exupéry neve a legtöbb ember számára azonban leginkább A kis herceg című mű írójaként és illusztrátoraként vált ismert. A kis herceg című történet  ma is azok közé a mesék közé tartozik, amit gyerekként s felnőttként egyaránt érdemes újra és újra elolvasni.

Kapcsolódó linkek