Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1972. május 21-én nyílt meg a római kőtár

„ az ország legfiatalabb és legmodernebb városa tövében egy helyreállított római tábor ”
Egy városi szabadtéri múzeum létrehozásának ötlete már az 1960-as évek elején felvetődött. 1963-ban ki is jelölték a gyűjtemény helyét, a „régi pentelei Kálvária dombtól a kikötő-partig. A terület határos lesz – s ezért szervesen kapcsolódik a római-kori Castrum ásatásokhoz, valamint a később ugyanitt létesítendő romkerthez is.”

forrás: Szabadtéri néprajzi gyűjteményt létesítenek városunkban. in:Dunaújvárosi Hírlap. 1963. 06. 04. 5. p.

 

A romkert megnyitására 1972. május 21-én került sor. Megnyitó beszédében „Nagy Jenőné, a tanács művelődési osztályának vezetője kifejezte reményét, hogy a kivételes gazdagságú kőtár városunk serdülő és felnőtt nemzedékét egyaránt az emberi kultúra tiszteletére és megbecsülésére fogja nevelni....„A szabadtéri kőtár gondosan válogatott domborműveit, feliratos köveit s a kihelyezett szarkofágokat az új víztorony közelében, Intercisa katonai erődjének ma még csak helyenként feltárt várfala szomszédságában tekinthetik meg az érdeklődők.

forrás: Megnyílt Intercisa szabadtéri kőtár in: Dunaújvárosi Hírlap. 1972. 05. 23. 8.p.

 

 

A teljesen újjárendezett kőtár megnyitójára 1974 októberében került sor. „A múlt hónapban megnyílt új kőtár a Castellum déli oldalán fekszik. Közös kerítés övezi a Castellummal, amelynek teljességre törekvő feltárása, romkertté alakítása 1973-ban indult meg. A kőtár anyaga nagyobb részben a Dunaújvárosi Múzeum ásatásaiból, azon belül is elsősorban a föltárt késői római kősírokból, kisebb részben pedig a faluból kerültek elő...Első ízben lehetett megoldani Dunaújvárosban, hogy a kiállítási és a tanulmányi kőanyagot elkülöníthessék egymástól.”

forrás: Kőtár Dunaújvárosban. Pesti Műsor. 1974. 11. 14.

2009-ben a római limes hazai szakasza is felkerült az UNESCO Világörökségi Bizottságának várományosi listájára, amelybe a Római városrészben található egykori katonai szálláshely is beletartozik.

Kapcsolódó linkek