Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1930. január 22-én kezdődött az Empire State Building építése

A felhőkarcoló 40 éven át a világ legmagasabb épülete volt.

Az 1900-as évek végén, elsősorban az Egyesült Államokban, megkezdődött a harc a világ legmagasabb felhőkarcolóinak megépítésére. Ebbe a versenybe kapcsolódott be John Jakob Raskob, a General Motors egykori alelnöke. Felkérte William Lamb építészt és csapatát, hogy az akkor épülő grandiózus Chrysler Buildinget is túlszárnyalva tervezzenek maradandó tornyot.Közös tervük eredménye egy 381 m magas, art deco stílusú épület lett, amely 1950-ben egy tévéantennát kapott, s így meghaladta a 440 méteres magasságot.

 

1930. január 22-én kezdték meg az alapok kiását, majd közel két hónapra rá megkezdődhettek az építkezések. 1 év 45 nappal, 7 millió munkaórával később az Empire State Buildinget (az Empire State, amiről az épület a nevét kapta, New York állam beceneve) 1931. május elsején Hoover elnök hivatalosan is átadta. A projekt teljes költsége (az építkezéssel és a telek árával együtt) 41 millió dollárba került, amely a tervezett 50 millió dolláros költségen belül maradt. A felhőkarcolót rekordsebességgel építették meg a munkások: volt, hogy egyszerre 3.400 ember dolgozott az építkezésen – és „mindössze” 5-en haltak meg balesetben; az egyébként rendkívül szervezett munkában.

Az épületet nem állandó lakóépületnek, hanem irodák kialakítására tervezték – New York egyik ikonját azonban a turisták is nagy számban keresik fel, így a 86 és a 102 emeletet kilátónak alakították ki.  A felhőkarcoló több mint 80 éves fennállása alatt megbizonyosodhattak az emberek arról is, hogy az Empire State Building acélszerkezete egy komolyabb balesetet is átvészel. 1945. július 28-án, szombat reggel egy, a ködben eltévedt amerikai bombázógép csapódott az épület északi oldalába, a 79. és 80. szint között. A balesetben 11 irodai alkalmazott és a repülő 3 fős legénysége meghalt, további 26 ember megsérült; az épület szerkezete azonban kibírta a megterhelést, az anyagi kárt egy millió dollárra becsülték.

Az Empire State Building a megszületésétől kezdve nem csak New York egyik nevezetes ikonja, hanem annak jelképe, hogy a 20. század embere megpróbálta elérni a lehetetlent. Évente rendeznek versenyt, hogy ki tud a leggyorsabban felfutni a 86. emeletre; a felső szintek különleges, színes megvilágítása programszerűen változik. 1971-ig, a World Trade Center átadásáig a világ legmagasabb épületeként tartották nyilván.

Kapcsolódó linkek