Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1898. január 14-én halt meg Lewis Carroll

„Igen vacak memória az, amelyik csak hátrafelé működik.”

Írói álnevét az Alice Csodaországban, majd az Alice Tükörországban tette halhatatlanná. Az angol író Charles Lutwidge Dodgson néven született, a Lewis Carroll azonban nem véletlenszerű választás: a Lewis a Lutwidge latin változatának, a Ludovicus-nak az angolos, a Carroll a Charles ír megfelelője.

Lewis Carroll  a gyermektörténetek, -versek írása mellett nagyszerű matematikus (negyven éven át tanított az Oxfordon) is volt; és lelkesen érdeklődött a fényképészet iránt. Visszahúzódó, félénk ember volt, erős dadogását csak gyermekek társaságában tudta leküzdeni. Egyik legkedvesebb barátja Alice Liddell volt, akinek a gyermekkönyveket is írta.

„Alice, tied ez a mese,
tegye gyöngéd kezed
szép gyermekálmaid közé,
miket emlékezet
tart össze, mint hervadt csokort,
mit zarándok szedett.”

Alice Csodaországban (részlet)

 A legenda szerint maga Viktória királynő is el volt bűvölve a kíváncsi Alice bátor helytállásától a különös szabályokkal és szereplőkkel telezsúfolt Csodaországban, s arra kérte a szerzőt, hogy következő művét neki dedikálja. Carroll eleget is tett a kérésnek, és a differenciálegyenletekről szóló értekezést nyújtotta át az uralkodónak.

Az Alice Csodaországban 1865-ben jelent meg először, azóta a világ szinte minden nyelvére lefordították. Az eredeti kéziratához maga a szerző készített 37 illusztrációt, később a kiadott könyvhöz John Tenniel további 42-t készített. 1872-ben megjelent a meseregény folytatása, az Alice Tükörországban is.

forrás: Lewis Carroll, az Alice Csodaországban írója 180 éve született

Kapcsolódó linkek