Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1887. július 28-án született Marcel Duchamp

Megelőlegezi a transzvesztita művészetet, a happeninget, a performance-ot

„(...) úgy vélem, hogy ha egy úriember, egy akármekkora lángész, Afrika szívében lakna és nap mint nap rendkívüli képeket festene, anélkül hogy ezeket bárki is látná, akkor nem is létezne. Más szóval: a művész csak akkor létezik, ha ismerik. Következésképpen: százezer olyan lángésszel számolhatunk, akik öngyilkosok lesznek, megölik magukat, eltűnnek csak azért, mert nem tudták, mit kellett volna tenniök, hogy ismertté tegyék magukat, hogy tiszteletet ébresszenek és megismerjék a dicsőséget.

Nagyon hiszek a művész „médium” voltában. A művész csinál valamit, s egy napon a közönség, a néző közbelépésével, közvetítésével elismerik, s így később az utókorra hagyományozódik. Nem hagyhatjuk el ezt, mert végül is ez a két pólus eredménye. Az egyik póluson áll az, aki létrehozza a művet, a másikon az, aki nézi. Annak, aki nézi, nagyobb jelentőséget tulajdonítok, mint annak, aki csinálta. Természetesen egy művész sem fogadja el ezt a magyarázatot. De hát végül is mi a művész? Éppúgy lehet bútorkészítő, mint például Boulle, mint az az úr, akinek van egy „Boulle”-ja. A Boulle-t ugyanúgy az iránta mutatott csodálat hozta létre. (...)”

(forrás: Duchamp, Marcel: Az eltűnt idő mérnöke. Képzőművészeti K., 1991. 131-132.o.)

Forrás Forrás Lépcsőn lemenő akt Lépcsőn lemenő akt L.H.O.O.Q. L.H.O.O.Q. Marcel Duchamp Marcel Duchamp

Önmagát semmilyen irányzathoz nem akarta kötni. Amikor megkérdezték tőle, hogy hová sorolná magát azt mondta, hogy az erotizmushoz. Mégis hatással volt a pop-art, az op-art, a koncept-art, dada, arte povera művészeti irányzatokra is. Megelőlegezi a transzvesztita művészetet, a happeninget, a performance-ot. Duchamp a body art első figurája.

A nemek cseréje érdekelte ebben a műfajban is. A Rose Sélavy nevet veszi fel. Egy nyomdai elírás kapcsán a Rose-ból „Rrose” lesz, s Duchamp – tisztelve a véletlent – ezt a változatot kezdi el használni. Humor, irónia, paradoxonok, dekoncentráltság ez mind jellemző művészetére. Nem törekedett karrierre, bölcsességre, lustaság és tétovaság jellemzi, melyet a külvilágnak önmagából megmutat.

Kapcsolódó linkek