Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1908. július 26-án alakult meg a BOI, az FBI elődje

Sorozatokban is gyakran szerepel az FBI: X-akták, Döglött akták, Dr. Csont Gyilkos elmék
McKinley elnök 1901-es meggyilkolása sokakban azt az érzést keltette, hogy Amerika az anarchisták célpontjává vált. A Department of Justice (igazságügyi minisztérium) és a Department of Labor évek óta gyűjtötte az adatokat az anarchistákról, de Theodore Roosevelt több hatalmat akart, hogy megfigyelhesse őket. Roosevelt elnök utasította Charles Bonaparte főügyészt, hogy alakítson egy önálló nyomozó szervet, amely egyedül a főügyésznek jelent. Bonaparte más ügynökségekhez fordult, hogy (többek között) személyi erőt, munkatársakat toborozzon. 1908. május 27-én a Kongresszus megtiltotta az igazságügyi minisztérium munkatársainak ilyetén „használatát”, és kifejezte aggodalmát arról, hogy ez az új ügynökség afféle titkos rendőrségként működne.

Végül 1908. július 26-án alakították meg a Bureau of Investigation-t (BOI). Az első vezető Stanley Finch volt (1908-1912). 1932. július 1-jén az iroda új nevet kapott United States Bureau of Investigation. Egy évvel később, 1933. július 1-jén összeolvadt az alkoholtilalommal foglalkozó Bureau of Prohibition-nal, és az új név Division of Investigation lett.

1935-ben önálló szerv lett a Division of Justice keretein belül, és kialakult a mai napig is használt Federal Bureau of Investigation (FBI). J. Edgar Hoover volt a BOI, a DOI, majd az FBI leghíresebb vezetője 1924-től egészen haláláig, 1972-ig. Több egység (pl. az FBI Laboratórium) megszervezését is neki köszönhették; az 1920-as években ő kezdte el a lehallgatás módszerét alkalmazni. Halála után a Kongresszus úgy döntött, hogy az FBI igazgatók nem tölthetik be 10 évnél tovább a posztjukat. Az 1930-as években több híres-hírhedt bűnözőt fogott el, akiket rablás, emberrablás vagy gyilkosság miatt több államban is köröztek. Emellett szerepe volt a Ku Klux Klan működésének visszaszorításában is.

A Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) az Amerikai Egyesült Államok szövetségi szintű nyomozószerve. A legkiterjedtebb nyomozati jogkörrel és legszélesebb körben működő szövetségi rendőri szerv. Központja Washington államban, a J. Edgar Hoover Building-ben található. 56 irodája van nagyobb, és több mint 400 kirendeltsége a kisebb városokban.

AZ FBI legfontosabb feladatai: megvédi az Egyesült Államokat a terrorista-támadásoktól, a külföldi hírszerző szervektől és a kémkedéstől, a számítógépes és más, fejlettebb technológiai támadásoktól; harcol a szervezett korrupció, a bűnszervezetek, a fehér galléros bűnözők ellen; védi az állampolgárok jogait. Hatáskörébe tartozik bizonyos kiemelten kezelt bűnözők elleni, különleges bűncselekményekkel kapcsolatos, valamint a több államon átívelő nyomozások végzése. Mindezek mellett segítséget nyújt más rendvédelmi szerveknek (hazai és külföldi egyaránt) munkáiban; nyomoz az amerikai őslakos rezervátumok elleni bűncselekmények ügyében is.

Kapcsolódó linkek