Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1964. július 27-én elkezdték az új tanács- és pártház építését

A városi tanácsházról első terv már 1951-ben elkészült.

Már 1951-ben tervek készültek a város legfontosabb épületéről: „Nagy perspektívájú térségekben, az alacsony, szabad vagy lazán összekötött középületek elhelyezkedése olyan magas, tűszerű torony létesítését igényelte, amely a városközpont helyét hangsúlyosan jelölte volna ki.”

forrás: Weiner Tibor: Sztálinváros, Miskolc, Tatabánya: városépítésünk fejlődése. Bp. Műszaki Könyvkiadó, 1959. 53.p.

1963-ban már így írtak a leendő épületről: „Tizenkét emeletnyi, 43 méter magas lesz a város főterén az új tanácsháza és irodaház épülettömbje. Tervező: dr. Weiner Tibor”.

forrás: Dunaújvárosi Hírlap 1963. 09.06.1.p.

 

...és megkezdődött az építkezés.

„Hétfőn reggel vörös és nemzeti színű zászlók vettek körül egy kis asztalkát a Lenin téren. A piros textíliával borított asztalon a megépülő dunaújvárosi párt- és tanácsház makettje volt. Az asztalt övező emberek ünnepélyes aktusra gyűltek össze. Az első kapavágásra…”

forrás: Dunaújvárosi Hírlap 1964.07.28.1.p.

Így írt a korabeli sajtó az ütemterv szerint elsőként elkészült épületről:

„Az épület alsó traktusát a Városi tanács foglalta el. A középső emeleteken a Járási tanács hivatalai dolgoznak. Ugyanitt van a Járási és Városi Kiegészítőparancsnokság. Az épület „tetején” pedig a Városi Tanács Tervezőirodája települt. A költözések nagyjából már megtörténtek, de a bútorok elhelyezése, az akták kicsomagolása, elrendezése legtöbb helyen még hátra van.„

forrás: Dunaújvárosi Hírlap 1968. 01. 09. 3.p.