Évfordulók, események

...és ez történt még a mai napon

Hónap:    Nap:    

1844. október 24-én született Sarah Bernhardt

Temetésére annyi embert gyűlt össze, mint 1885-ben Victor Hugo búcsúztatására.

Sarah Bernhardt már életében legenda lett, azt terjesztették róla, hogy legközelebbi viszony házi tigriséhez fűzi, hogy koporsóban alszik. Hírneve túlélte egy olyan korban, amikor nem volt sem film, sem televízió. Kora legnagyobb tragikája, hihetetlen munkabírású, vasakaratú, független személyiség volt, aki lenyűgözte közönségét, fél évszázadig nem akadt igazi riválisa. Rendkívüli jelenségnek írták le: rakoncátlan vörös hajkorona, mélyen ülő, izzó tekintetű szem, kecses nyak, karcsú alak, szilaj, mégis harmonikus mozdulatok, délceg tartás,amit idős korában is megőrzött. 

Sarah Bernhardt, ahogy csodálói nevezték, az "Isteni Sarah", a francia színjátszás világhírű nagyasszonyának eredeti neve Rosine Bernhardt volt.1858-ban a párizsi konzervatórium növendéke lett. Pályáját 1867-ben kezdte a Gymnase Színházban, de már öt évvel előbb a Comédie Française-ban tragikai ösztöndíj nyerteseként bemutatkozott. A Gymnase után az Odéon tagja lett.

Első nagy diadalát Victor Hugo Ruy Blas című drámájában aratta. A francia-porosz háborúban csatatéri betegápolónő volt. 1872-ben a Comédie Française tagja, hamarosan a társulat élén álló tragika. Erős színpadi pátosz, a részletek mesteri realisztikus ábrázolása, az érzésekre való hatás teljes kiaknázása jellemezte játékát.

1879-ben kezdte meg vándorlását a világ színházaiban. Először Londonba ment, majd saját társulatával bejárta csaknem az egész világot.Budapesten is többször megfordult; nevét említi a Bűn és bűnhődés című Dosztojevszkij-regény is.

Leghíresebb szerepei a Phaedra , Andromaque, Medea, az Hernaniban Donna Sol, a Kaméliás hölgyben Margit, Jeanne d'Arc. Férfiszerepeket is játszott (Hamlet, Reichstadti herceg). Színműíróként, szobrászként és festőként is próbálkozott. Kísérletezett a némafilmmel is.

Barátság fűzte korának csaknem valamennyi írójához, költőjéhez, Wilde-hoz, Sardou-hoz,és Rostandhoz. Színdarabjainak plakátjait 1895-től Alfons Mucha készítette. Sikereit gyakran bukás követte, többször szerzett és bukott vagyonokat. Lábát egy fertőzés miatt 1915-ben amputálták, ám ekkor sem mondott le a színpadról, ülve játszotta el szerepeit.